Recent Posts

Kako je Dragan Bjelogrlić uništio serije nad Balkanom

Kako je Dragan Bjelogrlić uništio serije nad Balkanom

Da, Bjela je kriv, jer, posle njegovih “Senki nad Balkanom” ništa nije isto…. “Senke nad Balkanom” su završene, nove ćemo čekati bar godinu dana, a u međuvremenu nam neće biti dosadno jer je najavljeno još nekoliko novih domaćih hit serija koje imaju ambiciju da…

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Kultura- Region- Vijesti- Magazin” 04. 01. 2018. 06: 25… Kako je Dragan Bjelogrlić uništio serije nad Balkanom…

Da, Bjela je kriv, jer, posle njegovih “Senki nad Balkanom” ništa nije isto…

Lijepo smo se privikli da se bar jednom godišnje obnovimo “Bolji život” i da promjenimo kanal kad krene špica za “Selo gori…”. Kritikujemo “Game of Thrones”, a za domaće serije čuvamo opravdanja da je bolje jednostavna, a dobra, ljudska priča, nego bijesna produkcija i da nema veze što sve to izgleda jadno, ipak je snimano u Srbiji na Balkanu.

Srećni smo kad u nekoj epizodi ulovimo bar jednu dobru foru, ali neki ozbiljniji umni i emotivni angažman i ne očekujemo, pa serije su tu da malo ubijemo vreme, zar ne? Puni smo razumjevanja za dobre glumce prinuđene da troše svoj talenat na loše serije i za mlade koji su bar lijepi i mladi, mada izgledaju kao da probaju školsku predstavu.

Pomirili smo se s tim da je previše od domaće kinematografije očekivati seriju svjetskog kalibra.

I onda dođe Bjelogrlić sa “Senkama nad Balkanom” da nam pokaže da serija koja izgleda “svetski” zapravo može da bude snimljena i u Srbiji. S jakom pričom koja nas angažuje na svim nivoima, toliko da smo posle svake epizode spremni da kopamo po netu da bismo saznali ko je misteriozna Marija Oršić ili šta zapravo znači to Crno sunce.

S dijalozima zbog kojih nemamo transfer blama. S glumačkom ekipom koja ozbiljno pristupa svojim ulogama- bilo da su već u vrhu domaće scene ili su nova lica koja tek treba da zablistaju. Sa dinamikom i produkcijom koja nas držim napetim tokom cijele epizode, a na kraju nam daju razlog da jedva čekamo da i sledeću nedelju veče provedemo pred TV-om.

A u međuvremenu ne zaboravimo šta smo gledali, budući da se od epizode do epizode raspravlja o historijskoj vijerodostojnosti, simbolima koji se pojavljuju, glumcima koji su briljirali…

Da, Bjela je kriv i što je pokrenuo publiku na diskusiju, naučio je da misli i dok gleda seriju i što ju je tako razmazio, pa joj sad ništa nije dovoljno dobro.
 
“Ubice mog oca”, koje su prošle godine svi hvalili, u drugoj sezoni su “previše spore”, a zbog Vuka Kostića imamo “transfer blama”. Nova serija “Pet” je mlaka pegla, doduše s potencijalom, a željno iščekivan povratak Gale Videnović nije izazvao baš neki aplauz.
 
Najpompeznije najavljivana serija “Nemanjići- rađanje kraljevine” ispostavila se kao potpuni promašaj, ljudi ne samo da uopšte nisu impresionirani, već su je na startu proglasili sramotom.
Prikazana je samo jedna epizoda, a na društvenim mrežama je usaglašeno odjeknulo jedno veliko “NE” za “Nemanjiće” – zbog banalnih dijaloga, jadne produkcije, loše glume, praznjikavog scenarija, i žali bože tih para koje su uložene.

Da, Bjela je kriv i što je sad jasno da kod domaće publike ne prolazi samo jeftin humor i lahki ljubići i što je “uništio” gomilu domaćih serija naučivši nas da ne tolerišemo propuste i površnost. I hvala mu na tome. Nadamo se da će na druge dijelovati podsticajno.

Izvor: Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net