Recent Posts

STRAŠNO Rijeke i jezera u BiH nemilosrdno odnose živote

STRAŠNO Rijeke i jezera u BiH nemilosrdno odnose živote

Više dana timovi Federalne uprave civilne zaštite, MUP-a ZDK sa roniocima i GSS nastavili su potragu za tijelom 19-godišnjeg Esada Omersoftića iz Maglaja, koji je prvog dana nove godine sletio automobilom Opel Astra u nabujalu rijeku Bosnu kod Maglaja…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Crna Hronika- Region- Vijesti- Region” 03. 02. 2018. 13: 09- STRAŠNO Rijeke i jezera u BiH nemilosrdno odnose živote…

Tužni nastavak crnog trenda iz godine koja je ostala za nama, a koju su obilježile tragične nesreće u kojima su uglavnom izgubljeni mladi životi. Rijeke i jezera u BiH u 2017. nemilosrdno su odnosile živote onih koji su nesretnim slučajem dospijevali u njihove hladne vode.

Kraj godine obilježila je potraga za Aldinom Mulićem, koji je sredinom decembra u sarajevskom naselju Malta upao u rijeku Miljacku i do danas njegovo tijelo nije pronađeno. Za njim je, u pokušaju da ga spasi, u vodu skočio i Irhan Fočo, a zbog ovog herojskog čina rijeka Miljacka odnijela je i njegov mladi život.

Fočino tijelo pronađeno je dan nakon utapanja, i to u rijeci Bosni, gdje ga je voda nizvodno odnijela čak do Visokog. Međutim, Muliću nije bilo niti traga, te je za njim pokrenuta najopsežnija potraga ikada na ovim prostorima. Stotine spasilaca i volontera pretraživale su korita rijeka Miljacke i Bosne, sve do Bosanskog Šamca, a traganje je prošireno i na susjednu Hrvatsku i rijeku Savu, gdje se pretpostavlja da je brza i nabijala Bosna mogla odnijeti tijelo.

Ovaj slučaj mnjoge je podsjetio na tragičnu sudbinu koja je zadesila Amara Kozlića (21), mladića iz Nemile kod Zenice, koji je početkom februara, zajedno sa prijateljima Huseinom Delićem i Almenom Begovićem, nestao u mutnim vodama Lašve kada su automobilom sletjeli u ovu rijeku.

Tijela njegovih prijatelja Huseina Delića i Almena Begovića pronađena su kada je iz rijeke izvučen audi u kojem su mladići bili kada je došlo do nesreće.

Na gotovo identičan način u maju ove godine stradala su i trojica svršenika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, koji su, na putu ka banjalučkoj džamiji Ferhadija, automobilom Renault Clio sletjeli u Vrbas kod Jajca. Poginuli su Abdurahman Ljevaković, sin muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića, i njegovi prijatelji Nihad Klino i Mehmed Karadža.

Iz rijeke je najprije izvučeno tijelo Ljevakovića, a potom i tijelo Karadže dok se nekoliko dana tragalo za Klinom, kojem je pripadao automobil kojim su doživjeli nesreću.

Ispitani su svjedoci koji su vidjeli kako je Renault Clio prije tunela pretekao jedno vozilo, a potom sletio u Vrbas. Očevici su kazali kako su navodno vidjeli muškarca koji se pokušao spasiti.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net