Recent Posts

HA ŽENSKO HA MUŠKO

Naš narod je vazda bio vrijedan, ali je više od svega volio osejrit, oćejfit i past u sevdah, ha žensko ha muško.

Ćejf je nejf, jel izun da se sjenne, govorili su stari, ali su znali rijet kad neko pregoni u svačem da će mu se popet gujica za vrat, pa ti vidi.

Govorio ne govorio ti po svom sve dok jennog jutra ne ostaneš gluh na sabahske ezane i opružiš ruke nizase, a iza sebe ostaviš sve same handrmolje, biva nezavršene poslove. Jah!

Taki smo ti mi narod jal stoput bolji, jal stoput gori, nije ni važno, samo nek nismo od onih “nit se tiče nit se miče”, biva “nit smrdi nit miriše” pa kako god.

A more bit da mi nismo ni stvoreni za vakog dunjaluka neg samo za ćejfa, nejfa, sevdaha i uzdaha, ko će ga znat!?

Sve nešto kontam:

Što li je ovom narodu vako zabremedet ova Nova godina i što li se vliko nadigo kad je ovaj dan ko i svi drugi?

Jok on. Rijetki su vaki dani kad svak svakom poželi dobro i berićet. Haman se vas Dunjaluk pretvori u dobrotu i milost za druge. Kućeš veće ljepote od tog kad je svaki drugi dan u godini naopak i okreće jene protiv drugih, a jadni narod koristi svaku priliku da se pomiri i živi u slogi i poštovanju, a nemere, jadan, kad mu ne daju ovi što su uzjahali i jašu li jašu, a sve samo za svoju korist.

Dumam ti taj vakat šta da vam poželim u Novoj godini i godinama koje dolaze, sem zdravlja.?

Ako nemere bolje, nek sve ostane vako kako jest, jer nikad nam i nije bilo bolje od kad pamtim. Nek vlast vlada u miru, kaka je god.

More bit samo bolja dok je mira, a svaka je vlast bolja od bezvlašća, bezbeli. Nek potraje vako što dulje, nek se sve slegne, more bit i narod dojde do kake veće pameti neg što je sad, jer kakav je narod taka mu je i vlast.

Halalosum sve ove godine što sam ih nabro u deveru i belaju ako naša djeca i njihove djece djeca dočekaju da ne dočekaju kakog rata koji im je ovdje suđen po rođenju.

Eto to sam vam hotio rijet, i poželit svima nama.

Po suncu hodili i uzbrdo brzi bili. Nek vam je hairli Nova i sve koje dolaze za njom.

Umal vam ne zaboravih rijet: Ne dojde mi još nijedan maksum sa šerpom, a more bit i dojde, još je rano.

Piše: Uzeir Hadžibeg-  Kemal Čolpa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net