Recent Posts

NASA: Supermjesec ili “vučji Mjesec” na nebu već prvih dana nove godine

NASA: Supermjesec ili “vučji Mjesec” na nebu već prvih dana nove godine

Prvog i Drugog januara 2018. Nove godine nam nebo neće obasjati samo vatrometi, već i pun Mjesec, poznatiji kao “vučji Mjesec”

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji: Tehnologija- Globus- Vijesti- Magazin” 02. 01. 2018. 14: 42… NASA: Supermjesec ili “vučji Mjesec” na nebu već prvih dana nove 2018 godine…

Prema navodima NASA, to će biti prvi supermjesec u Novoj godini, a za samo nekoliko nedelja pojaviće se još jedan…

“Vučji Mjesec”, kako prenosi Si- En- En, djeluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svijetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 mjeseci.

Ukoliko ovog puta propustite, imaćete prilike da 31. januara vidite, kako su neki opisali, “plavi supermjesec”. 

Kako je NASA opisala, neki ljudi pojavu punog Mjeseca dva puta u jednom mjesecu u godini nazivaju “Plavi Mjesec”, a ta pojava se obično dešava na svake dvije – dvije i po godine.

Supermjesec koji se očekuje 31. januara predstavljaće, prema navodima NASA, potpuno pomračenje, kada su Zemlja, Sunce i Mjesec poređani u liniji tako da Zemlja zaklanja sunčevu svjetlost.

Zbog toga, kako se navodi, Mjesec neće biti naročito svijetao, ali će imati “moćniji, blaži sjaj u odnosu na normalan”, a NASA navodi da bi mogao da poprimi “crvenkastu nijansu”.

Ovaj događaj biće vidljiv sa zapada Sijeverne Amerike, preko Tihog okeana do istočne Azije.

Januarski supermjesec biće najnovija u nizu ovih pojava koje su se dogodile u veoma kratkom vremenskom periodu. Prethodno je bio 3. decembra…

U saradnji sa „Guglom“, a uz primjenu novog pristupa vještačkoj inteligenciji uočena je još jedna planeta u udaljenom sistemu Kepler 90, što taj sistem čini, za sada, najsličnijim Sunčevom sistemu. Takođe, Nasini stručnjaci ističu da život van Zemlje još nisu pronašli, ali da potragu nastavljaju…

http://Izvor:Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net