Recent Posts

Kako ući u Novu godinu da nam bude sretna???

Kako ući u Novu godinu da nam bude sretna???

Na ispraćaju stare i kakp treba dočeku 2018. godinu… možda bi trebalo imati nešto crveno od odjeće za sreću u ljubavi, a prvog dana Nove godine treba obaviti makar neki simboličan posao povezan s onim što inače radite…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji: Region- Vijesti- Magazin” 01. 01. 2018. 00: 02… Kako ući u Novu godinu da nam bude sretna???

Stara godina dan je kad se svi vesele i zabavljaju, no uz sve to postoje i određeni narodni običaji koji služe prizivanju sreće u Novoj godini.
 
Što se ne radi…
 
Ne posuđuje se novac početkom godine, jer je simbolika jednostavna – nećete ga imati dovoljno tijekom godine. Jednako tako, 1. siječnja ništa se ne iznosi iz kuće, niti kolači iil slično.
 
Rublje se 1. siječnja ne pere (a i svako drugo pranje treba svesti na najmanju mjeru) jer bi to simboliziralo loše zdravlje ukućana u novoj godini, kao i razbijanje stvari.
 
Bilo koji oblik peradi neželjen gost na prazničnom stolu jer se na taj način osigurava da blagostanje ostane u kući, ne dajući mu mogućnost da odleprša.
 
Što se radi…
 
Na dočeku treba imati nešto crveno od odjeće za sreću u ljubavi, a prvog dana Nove godine treba obaviti makar neki simboličan posao povezan s onim što inače radite (makar napraviti bilješke o tome što trebate napraviti prvog sljedećeg radnog dana), jer tako simbolizirate da ćete u novoj godini imati dovoljno posla koji ćete raditi s voljom i žarom.
 
Sreća s novcem priziva se tako da se prije dolaska Nove godine u svaki prazni novčanik koji imate u kući stavi nešto novaca kako ne bi prazan dočekao smjenu godina. Simbolika je i tu jasna – tako osiguravate da u nastupajućoj godini imate dovoljno novaca za sve što vam treba.
 
U ponoć se, naravno, razmjenjuju poljupci s dragim osobama što je znak potvrde da će vaša bliskost trajati i u novoj godini. Novu godinu treba čestitati svima koje volite – osobno, telefonom, porukom, e-mailom … nije važno kako, važno je da potvrdite da vam je stalo do vašeg odnosa.
 
Važno je i tko će vam prvi ući na vrata nakon ponoći, jer će ta osoba imati značajan utjecaj na vaš život u novoj godini.
 
Eto, sad znate što trebate napraviti i pripremiti, uživajte!!!
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net