Recent Posts

ANKARA Erdogan razgovarao sa papom Franjom

ANKARA Erdogan razgovarao sa papom Franjom

Povod je bio, Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem…

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Svijet- Vijesti- Magazin” 29. 12. 2017. 23: 01- ANKARA Erdogan razgovarao sa papom Franjom…

Predsjednik Republike Turske ReDŽep TaJip Erdogan razgovarao je sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Telefonski razgovor Erdogana i pape Franje prvenstveno se odnosio na situaciju u vezi s Jerusalemom, potvrđeno je iz Ureda predsjednika Turske.

Složili su se da je važna zaštita statusa Jerusalema, ključnog elementa stabilnosti u regionu, kao i činjenica da nisu preduzeti pogrešni koraci kada je ovaj slučaj u pitanju.

Izrazili su zadovoljstvo zbog izglasavanja rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojom se pozivaju Sjedinjene Američke Države da povuku priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Turski predsjednik i papa Franjo su ukazali na važnost zajedničkih napora u zaštiti statusa Jerusalema, svetom mjestu i za tri vjere. Dogovorili su da se u narednom periodu sastanu i razgovaraju o bilateralnim odnosima i međunarondim pitanjima. Erdogan i Papa su svim ljudima poželjeli mir i prosperitet u 2018. godini.

 „Trumpove riječi imaju ulogu „miksera“ koji će sazdati sukob, a ne mir“, kazao je turski čelnik. Istodobno je rekao kako će, kao odgovor na američku odluku o Jeruzalemu, on provesti aktivne pregovre s vođama niza država i organizacija. „Ja ću razmotriti američku odluku ne samo s islamskim vođama, već i s Vatikanom. Večeras ili sutra u jutro planirani su telefonski razgovori s papom Franjom, jer je Jeruzalem također i sveto mjesto za kršćane. Osim toga, predviđen je razgovor i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predstavnicima Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španjolske“, naglasio je predsjednik Erdogan…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net