Recent Posts

ZAGREB upozorio susjede: Plenković, PORUKA Sloveniji ali i u BEOGRAD

ZAGREB upozorio susjede: Plenković, PORUKA Sloveniji ali i u BEOGRAD

“Pozivam Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive”…Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u četvrtak je pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji  žive u ovoj zemlji, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja.

ZAGREB– objavljeno u kategoriji “Recepti- Evropa- Vijesti- Magazin” 28. 12. 13: 45- ZAGREB upozorio susjede: Plenković, PORUKA Sloveniji ali i u BEOGRAD

Vlada Andreja Plenkovića na posljednjoj će sjednici u ovoj godini ukinuti jednu od odluka Vlade Zorana Milanovića kojom je državnim i javnim tijelima te tvrtkama zabranjeno angažiranje PR stručnjaka i tvrtki.

Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti’, poručio je premijer Plenković. Prije početka dnevnog reda sjednice premijer se osvrnuo i na napad na Hrvate u Sonti koji je osudio te poručio kako su ministrica Pejčinović Burić i MVEP uložili prosvjednu notu te pozvali Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je izvijestio javnost da su tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena u vojvođanskom mjestu Sonti. Tamošnja policija je kasnije saopćila da je identificirala počinitelje, ustvrdivši da napad nije bio nacionalno motiviran.

– Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti – kazao je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH i dodao kako je tim povodom MVEP uložio protestnu notu srbijanskim vlastima.

– Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti – naglasio je hrvatski premijer, javila je Hina.

S obzirom na to da 29. decembra istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na “konstruktivan dijalog”.

– Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez pristanka obje strane. Prema tome, očekujem da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti – rekao je hrvatski premijer.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net