Recent Posts

PROVJERILI SMO Kako su nastala imena nekih svjetskih gradova

PROVJERILI SMO Kako su nastala imena nekih svjetskih gradova

Jeste li ili niste se nekada zapitali šta zapravo znači Tokio, ili zašto se Meksikanci nisu potrudili malo više, već su svojoj prestonici dali ime Grad Meksiko (Ciudad de Mexico)?

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Putovanja- Magazin” 27. 12. 2017. 00: 05… PROVJERILI SMO Kako su nastala imena nekih svjetskih gradova…

Priče o nastanku imena gradova obično su veoma zanimljive, a mi vam dajemo samo njih nekoliko kako bismo vam zagolicali maštu da dalje istražujete sami…

Istanbul

Današnji megapolis smješten na Bosforu i jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta- koji poznajemo kao Istanbul- kroz svoju dugu historiju nosio je različita imena. Lygos je najstariji zapis koji spominje Plinije stariji. U 7.stoljeću stare ere prostor današnjeg Istanbula naseljavaju Grci iz grada Megara i nazivaju ga Byzantion, po imenu svog kralja. U 3. stoljeću jedno vrijeme zvao se Augusta Antonina – tako ga je preimenovao rimski imperator Septimije Sijever, u čast svog sina koji će kasnije takođe postati rimski car Karakala.

Kada se veliko Rimsko carstvo podelilo na dva dijela, onda ga je car Konstantin preimenovao u Novi Rim (Drugi Rim). Vizantijski car Teodosije (V stoljeće ) ga je nazvao Konstantinopolis ili Grad Konstantinov. U persijskom i arapskom jeziku takođe su se koristili i nazivi kao Rūmiyet al- kubra (Veliki grad Rimljana) ili Taht- i Rūm (prestonica Rimljana) i sl. Islamski svijet je grad takođe nazivao Konstantinija.

Vizantijsko carstvo je trajalo do 1453. godine, ali termin Bizant je u knjigama prevladao tek u 18. stoljeću. Dok je carstvo trajalo, nije nosio to ime- okolni narodi su ih zvali– Rimljani, a grad se zvao Konstantinopolis, ili samo „Grad“ ili grčki „Polis“. Slavenski narodi su Istanbul zvali „Carigrad“. Ime Istanbul se prvi put pominje u X. stoljeću i ima korjene u jermenskom jeziku i znači „u gradu“.

Od godine 1923, kada je Otomansko carstvo postalo prošlost i kada je proglašena Republika Turska, Turci su insistirali od svih stranaca da se grad naziva Istanbul i da izbrišu drevne, neturske nazive- Konstantinija, Carigrad ili Konstantinopolj. Međutim, drugi narodi Istanbul i danas naizvaju tradicionalnim imenima. Grci ga nazivaju Konstantinopolis, Jermini ga nazivaju Bolis, Izraelci ga nazivaju Kušta, a Islanđani Miklagarðr, kako su ga još davno zvali Vikinzi.

Današnji Istanbul je metropola od skoro 20 miliona stanovnika, koja u sebi čuva tragove i života i djelovanja civilizacija i kultura koje su kroz njega živele. Tu se nalaze svjetski biseri arhitekture– poput Aja Sofije, Topkapi dvora, Plave džamije, Galate, Sulejmanove džamije, Dolmbahče dvora…

Bangkok

Kralj Rama I, koji je osnovao tajlandsku prestonicu, sigurno nije razmišljao o tome kako će vam biti kada pišete adresu na razglednici koju šaljete prijatelju u ovom gradu. Probajte da nađete mjesta da napišete sve ovo: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”, što je ujedno i najduže ime grada na svijetu! Prevod glasi: „Grad anđela, veliki grad, viječni grad dragulj, neosvojivi grad Boga Indra, velika prestonica svijeta ukrašena sa devet dragih kamenova, srećni grad u kome je ogromna kraljevska palata koja podsjeća na božanski dvor u kome vlada reinkarnirani Bog, grad koji je dar Indre“. Srećom, lokalci ga zovu samo „Krung Tep“, a mnogi od njih nisu ni svijesni da ga stranci zovu smiješnim imenom Bangkok– što znači Selo divljih šljiva!!!

Tokio

Kada je Tokugava Iejasu postao prvi šogun istoimenog šogunata, učinio je i da malo ribarsko selo Edo postane njegova prestonica. Gradić je tokom vremena rastao i kada se car ponovo vratio na vlast 1868. godine, preselio je carsku palatu iz Kjota (nekadašnje carske prestonice) u Edo, koji je nazvan Tokio, odnosno Istočna prestonica…

Rio De Žaneiro

Rijeka januara, ime koje su portugalski istraživači dali zalivu Guanabara kada su ga pronašli, zapravo ne postoji. Ispostavilo se da su Portugalci pogrešno pretpostavili da je zaliv delta džinovske rijeke i oblasti su dali ime Rio de Žaneiro, i ako se nisu potrudili da provjere da li je ova prepostavka tačna.

Tel Aviv

Originalno ime ove jevrejske naseobine u tadašnjoj Palestini bilo je Ahuzat Baiet, ali su doseljenici odlučili da inspirisani knjigom „Stara zemlja, nova zemlja“ čuvenog cioniste Teodora Hercla gradu daju novo ime, spoj hebrejske riječi koja označava brdo koje je stvorio čovjek (Tel) i reči za proljeće (Aviv).

Sidnej

Godine 1788, kapetan Artur Filip otkrio je izvore svježe vode za svoju posadu u zalivu u blizini Port Džeksona, današnjeg Sidneja. Iako je ovu naseobinu sa izvorom svježe vode planirao da nazove Albion, poetsko ime za Englesku, odlučio se za malo sigurniju varijantu, zaliv je dobio ime Sidnej po državnom sekretaru lordu Sidneju, čovjeku koji nkada nogom nije kročio u Australiju. Ah da, i prvi stanovnici su naravno bili evropski robijaši!!!

Pariz

Iako mnogi misle da ime francuske prestonice ima veze sa starom latinskom riječi koja znači „nekulturni konobar“, Pariz je ime dobio po keltskom plemenu Parisii, prvom koje je naselilo otok na Seni, u 3. stoljeću p. n. e.

Rim

Ovu priču sigurno znate. Ali da se podsjetimo… Blizanci boga rata Marsa, Romul i Rem, ukradeni su od majke i bačeni u Tibar. Spasila ih je vučica koja ih je podojila. Na mjestu na kome su spašeni odlučili su da podignu grad, ali nakon svađe Romul je ubio brata i osnovao Rim…

Moskva

Ruska prestonica dobila je ime po rjeci Moskvi, ali postoji više teorija o tome kako je ta riječ nastala. Prema prvoj, izvedena je od ugro- finskog pojma koji znači rijeka krava (ili medveda, ili čak tame!) Prema drugoj, popularnijoj teoriji, izvedena je iz stare slovenske riječi koja označava močvarnu rijeku.ong Kong

Ime grada zasnovano je na kantonskom izgovoru karaktera koji znače „mirisna luka“, što se odnosi na nekadašnji izvoz agar drveta iz ove luke. Agar se izvozio u sjeverne provincije gdje je korišćen za proizvodnju parfema i kao dodatak za poboljšanje ukusa alkohola.

Los Anđeles

Gradu anđela ime su dali španski doseljenici, koje je ljepota ovog mjesta toliko očarala, da su ga smatrali rajem na zemlji. Originalno ime je, doduše, bilo mnogo duže: „El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles del Rio de Porcincula“, ili: „Grad naše Gospe kraljice Anđela na reci Porsiunkual“. A onda su shvatili da će tako teško turistički promovisati grad, pa su ime skratili na Los Anđeles.

London

Ime je nastalo od naziva rimskog naselja Londinium, osnovanog 43. godine n. e. Ali i Ime Londinium je nastalo od starijeg naziva keltske naseobine na tom mijestu, pa se vjeruje da je u pitanju varijacija na keltsku riječ „lond“, koja znači „divlji“.

Peking

Jeste li se nekada zapitali zašto mi kinesku prestonicu zovemo Peking, a Englezi Beijing? Radi se o različitoj transkripciji dva kineska karaktera (北京) koja se prevode kao Sjeverna prestonica. Inače, ovo ime gradu je dao car Džu Di iz dinastije Ming, koji je ovde preselio prestonicu države.

Čikago

Ime Čikago nastalo je od francuskog izgovora indijanske riječi koja označava divlji bijeli luk! Na to zaista nemamo šta da dodamo…

http://Izvor: Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net