Recent Posts

ZAGREB: U Jiggy baru, proglašene ‘lezbejke godine’ a one su…

ZAGREB: U Jiggy baru, proglašene ‘lezbejke godine’ a TO su…

Dodjelom nagrada od petka želi se potaknuti djevojke iz zajednice da se uključe u stvaranje tolerantnijeg i pravednijeg društva te ih ohrabriti da samostalno pokrenu vlastite projekte…

ZAGREB– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Zanimljivosti- Magazin” 24. 12. 2017. 20: 32-  ZAGREB: U Jiggy baru, proglašene ‘lezbejke godine’ a one su…

 

Ovog je petka u zagrebačkom Jiggy baru održana 6. Lez Of The Year dodjela nagrada u organizaciji udruge Zbeletron. Nagrada se dodjeljuje djevojkama, ženama, organizacijama i inicijativama koje svojim djelovanjem pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena u Hrvatskoj. ‘Lezbijkom’ godine proglašen je bend Tus Nua, drugo mjesto otišlo je u ruke feminističkog kolektiva fAKTIV, dok je treće mjesto pripalo glazbenici i umjetnici Ani Opalić.
 
Tús Nua je post rock/noisy shoegaze bend koji je ove godine izbacio debitantski album ‘Horizons’, pritom oduševivši domaću publiku i glazbene kritičare/ke. Bend čine neizostavne djevojke Matea Milevoj, Jelena Božić i Jordi Ilić, iza kojih su tri godine zajedničkog pomnog glazbenog uvježbavanja i planiranja. Prvi album objavile su samostalno, a sudeći po reakcijama koje su izazvale u javnosti i glasovima koje su prikupile na LOTY-ju, ovo je tek početak njihovog rokanja na domaćoj, ali i inozemnoj sceni. 
 
Faktiv je feministički kolektiv čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava. fAKTIVKE su aktivne na raznim tribinama, predavanjima i dikusijama koja uključuju ženska prava te se u svjetlu aktualnih društvenih, ekonomskih i političkih kretanja, jasno i odlučno suprotstavljaju sveprisutnoj socijalnoj i ekonomskoj nejednakosti, fašizaciji, seksizmu, homofobiji i transfobiji, klerikalizaciji i militarizaciji društva te cenzuri i ukidanju slobode govora i izražavanja. Ovu su godinu fAKTIVKE definitivno obilježile svojim osmomartovskim Noćnim maršom na kojem se u Zagrebu okupilo više od 5000 ljudi.
 
Dubrovačka fotografkinja Ana Opalić članica je bendova ‘U pol 9 kod Sabe’ i ‘Ti, ja i moja mama’, a ove je godine izdala ‘Brsalje’, seriju analognih crno-bijelih fotografija koje je počela snimati još 1996. godine. U studenom je predstavila svoj solo projekt ‘Ana Banana’, u sklopu kojeg je objavila singl ‘Tvoja slatka ljubav’. Upravo je dovršila dokumentarni film ‘Lijek’ kojim prati svoj suživot s bolesnom majkom i njihovu borbu za njezino ozdravljenje.
 
Ove je godine ukupno bilo deset nominiranih, među kojima se nalaze LGBTIQ+ aktivistkinja Marita Šupe, Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji, umjetnica i saksofonistica Luka Prelas, prvi regionalni festival queer i feminističke kulture Smoqua, fotografski projekt Martine Kax Salov ‘(In)visible love stories‘, aktivistkinja i bubnjarka kolektiva ‘Drum ‘n’ bijes’ Doria Jukić te fotografkinja Olga Karlovac.
 
Organizatorice iz udruge Zbeletron poručile su kako ovom dodjelom nagrada žele potaknuti djevojke iz zajednice da se uključe u stvaranje tolerantnijeg i pravednijeg društva te ih ohrabriti da samostalno pokrenu vlastite projekte. 
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net