Recent Posts

BiH: Gorivo od Nove godine skuplje

BiH: Gorivo od Nove godine skuplje

Godina usaglašavanja i pet pokušaja, i tek usvojeni set zakona o akcizama kojim se uvode dodatni nameti na gorivo, koji će mu vjerovatno podići cjenu za oko deset odsto…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Magazin” 22.12. 2017. 08: 05- BiH: Gorivo od Nove godine skuplje…

Gorivo na benzinskim crpkama i pumpama u BiH, po svemu sudeći, poskupeće oko Nove godine, ali se još kalkuliše o kom iznosu je riječ. Poslije oko godinu dana pregovaranja i iz petog pokušaja, usvojen je set izmena zakona o akcizama.

Pored već postojećih akciza na gorivo za potrebe budžeta, tek usvojeno dodatno opterećenje od petnaest pfeniga (oko 7,5 evrocenti) po jednom litru, kako tvrde nadležni, biće usmjeravano u izgradnju puteva i auto- puteva.

Prve neformalne procjene govore o mogućem poskupljenju goriva na pumpama od oko desetak odsto. Trenutno cijena goriva u BiH nešto je više od devedeset evrocenti po jednoj litri benzina ili dizela.

Postoji briga da bi više cijene goriva na pumpama mogle dovesti do lančanog poskupljenja i svih ostalih proizvoda. Ionako teška socijalna situacija većine stanovnika u BiH razlog je zbog čega se oko ovog seta zakona oko godinu dana najviše polemisalo u političkim krugovima.

Vlastima oba entiteta i BiH naruku je išlo i to što su ovaj zakonski set zahtjevali i međunarodni kreditori. Početkom ove godine oni su dalju isplatu tranši iz aranžmana MMF-a sa BiH uslovili usvajanjem dodatnih nameta za gorivo. Oba entiteta i organi BiH usaglasili su se oko toga da uvedu nove namete, a opozicija je to nazvala „ekonomskom agresijom” na građane.

Neobična politička strana ovih zakonskih rešenja jeste i to što su u njihovom izglasavanju u parlamentu BiH, između ostalih, učestvovali poslanici Dodikovog SNSD- a, koji su na tom nivou vlasti u opoziciji, ali ruku nisu podigli poslanici Saveza za promjene, iako su dio većine koja podržava Saviet ministara BiH, koji je i predlagač ovih rešenja o akcizama.

Štaviše, Savez za promiene jedan je od najglasnijih kritičara seta zakona kojim se povećavaju akcize. Bilo je, zato, minulih mieseci nemoguće obezbiediti dovoljno glasova u parlamentu BiH, posebno zbog toga što je dio poslanika SDA ranije napustio ovu stranku.

Usvojena zakonska rešenja donose dodatne akcize i na biogoriva i biotečnosti, ali i to da se za 0,15 konvertibilnih maraka (oko 7,5 evrocenti) povećavaju izdvajanja za putarine po jednoj litri goriva.

Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost, i Johanes Han, komesar za proširenje, u zajedničkoj izjavi naveli su da je usvajanje seta zakona o akcizama „važno postignuće koje će dati novi podstrek reformama”.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net