Recent Posts

Jutros za doručak: Yayla čorba koja se ujutru služi s limunom

Jutros za doručak: Yayla čorba koja se ujutru služi s limunom

Blagog je ukusa i nema sa čim se ne slaže… Istanbul, čorba od sočiva… Yayla čorba je tradicionalna turska čorba,koja je poznata i sprema se po cijeloj Turskoj. Najvazniji joj je sastojak jogurt i riza, te je često možete naći kao izbor na meniju u bilo kojem turskom restoranu…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recepti- Magazin” 21.12. 2017. 06: 05- Jutros za doručak: Yayla čorba koja se ujutru služi s limunom

Ove nedelje nismo sam bili u Istanbulu, doduše samo pet dana i nismo tamo mnogo eksperimentisala za doručak jer sam jeo u panstionu i sam bio svoj majstor.

Istanbul je prava Klasika, kao i u svakom drugom pravili osim isključivo da je to Bosfor sa puno izuzetaka: jaja, sir, puter, masline, sudžuk, pršuta, med, čaj, kafa… Standardna ponuda ali nije samo to. Jedina razlika u odnosu na neki klasičan evropski hotel je njihova supa/čorba koja se ujutru služi s limunom i koju ću pokušati da rekreiram sledećih dana. U ostalim obrocima smo već jeli tradicionalna jela, jer obožavamo tursku kuhinju, pa ćemo neka od njih, takođe, praviti sledećih dana.

Gdje god da ste u Turskoj, uz manje varijacije, u tipično serviran turski doručak spada tanjir čije centralno mjesto zauzima posuda sa kuhanim jajem, a okolo su poređani: med (bal) i / ili džem (iako je pekmez turska riječ, džem se najčešće naziva „rečel“ – reçel), komad bijelog sira (peynir), zelene i crne masline (“zeytin” je turska riječ i znači – „maslina“) i kriške ijsečenog paradajza i krastavca (ponekad ćete u tanjiru dobiti i puter ili margarin, i parče kačkavalja). Na sredini stola uvijek je puna korpa hleba (ekmek).

Dok se doručkuje obilno se pije i zalica sa nekim od domćih pića: Osim popularnog turskog, crnog čaja (çay) čije se plantaže nalaze na sjeveroistoku zemlje (u oblasti oko grada Rize, kraj Crnog mora), širom Turske se pije i mlječni napitak salep koji se pravi od korjena divlje orhideje (neki vjeruju da ima svojstva afrodizijaka). Tradicionalno bezalkoholno piće Turske je i šerbet (şerbet), koji se u Turskoj pravi od ukuvanog voća sa šećerom ili medom, od kojeg se pravi sok, ili voćni sirup. Umjesto vode, na osmanlijskom dvoru se kao “voćni sok” kuhao i pio kompot i BOZA.

Nastala u Turskoj u X stoljeću, boza je blago fermentisani, “zimski” napitak od žitarica (pretežno pšenice), u upotrebi širom Turske, Balkana i nekim dijelovima sjeveroistočne Evrope. U Turskoj joj često dodaju cimet, pečene leblebije i sok od grožđa. Zbog određenog procenta alkohola (oko 1 %), boza je jedno kratko vrijeme sredinom XVII stoljeća, po ukazu sultana Mehmeda IV bila zabranjena.

Ali jutros na našem meniju je no 1: Yayla čorba koja je tradicionalna turska juha,koja je poznata i sprema se po cijeloj Turskoj. Najvazniji joj je sastojak jogurt i riza,te je cesto mozete naci kao izbor na meniju u bilo kojem turskom restoranu.

Rižu operite i dobro ocijedite. U šerpu stavite 6 manjih čaša vode, kada prokuha ubacite rizu da se skuha.U dublju posudu ubacite jogurt,žumance,limunov sok i brašno. Dobro izmiješajte.
 
Vodu u kojoj se kuhala riža postepeno sipajte u smjesu sa jogurtom neprestano miješajući,dok ne potrošite svu vodu i na dnu šerpe samo ostane riža. Sada smjesu sa jogurtom polahko sipajte u šerpu sa rižom. Promiješajte i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta da provri.
 
Kada je provrela dodajte so i poklopite da se još malo krčka. U manjoj tavi, rastopite puter i dodajte nanu. Dobro izmiješajte da se sjedini. Izlijte u čorbu. Dobro promiješajte i kuhajte još 3- 4 minute…
Čorba je gotova. Prijatno!!!
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net