Recent Posts

STRAŠNO: Nestank svjetskih šuma, Brazil uništava pluća PLANETE

STRAŠNO: Nestank svjetskih šuma, Brazil, uništava pluća PLANETE

Američka organizacija Global Forest Watch (GFW) na tjednoj bazi uz pomoć satelita u realnom vremenu prati i izvještava o nestanku svjetskih šuma…

BRAZILIJA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Tehnologija- Magazin” 18.12. 2017. 01: 05- STRAŠNO: Nestank svjetskih šuma, Brazil, uništava pluća PLANETE…

Brazil je na prvom mjestu liste inicijative “Places to Watch” američke organizacije Global Forest Watch (GFW), koja na tjednoj bazi uz pomoć satelita u realnom vremenu prati i izvještava o nestanku svjetskih šuma.

Naravno, razlog je vrlo loš – rapidna deforestacija u zaštićenim područjima svojeg teritorija. Primjerice, na teritoriju Kayapo Indijanaca u brazilskom području Amazone sateliti su od listopada detektirali gubitak šuma na području većem od 50 tisuća hektara, što je jednako površini od preko 60 tisuća nogometnih terena, saopštio je GFW.

U septembru je zabilježen dosad najveći broj požara u jednome mjesecu, a 2017. godina na putu je rušenja rekorda po broju požara u jednoj godini, upozorava nadalje ta organizacija.

Unatoč suši, gotovo sve su požare izazvali ljudi, vjerojatno kako bi raskrčili šume i napravili mjesta poljoprivredi, napominje.

Šumski požari u Brazilu i Indoneziji pridonijeli su rekordnom gubitku globalnih šumskih površina u 2016., ukupne površine veličine Novog Zelanda, što bi moglo dodatno pojačati utjecaj deforestacije na klimatske promjene, ističe GFW.

Brazilska agencija za zaštitu okoliša Ibama negira objavljene podatke, te tvrdi kako njezini sateliti i podaci brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) pokazuju daleko manju stopu deforestacije na teritoriju Kayapo Indijanaca, odnosno, kako je riječ o tek 879 hektara izgubljenih šuma u 2016. i 2017. godini.

Stoga je pogrešno tvrditi da je došlo do deforestacije 50  hiljada hektara površine zaštićenog područja, stoji u odgovoru Ibame, uz podatak da je deforestacija na područjima u kojima žive autohtoni narodi reducirana za 16 posto.

Inicijativa “Places to Watch” nudi tjedne detaljne informacije o tome kada, gdje i zašto nestaju svjetske šume.

http://Izvor: Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net