Recent Posts

CRNA GORA:Poskupljenja, struje, pojedinih proizvoda, kamatne stope lete u nebo

CRNA GORA:Poskupljenja, struje, pojedinih proizvoda, kamatne stope lete u nebo

Od 1. januara veće cene električne energije koje će uticati i na sve ostale proizvode. Kamata na neke kredite veća od 7,8 odsto. Novim zajmovima vraćaju se stari…

PODGORICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Region” 18.12. 2017. 10: 59- CRNA GORA:Poskupljenja, struje, pojedinih proizvoda, kamatne stope lete u nebo

DO 2020. godine Crna Gora će morati da vrati 1,23 milijarde eura! To su podaci iz nacrta programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine koje je Vlada Duška Markovića utvrdila. Prema tim podacima, u godini koja je na pragu, na naplatu dolazi 106 miliona eura, naredne 573 miliona, a 2020. preostalih 553 miliona eura.

Novac koji nedostaje u državnoj kasi za finansiranje i otplatu duga u narednoj 2018. finansiraće se uz pomoć Svjetske banke, koja treba crnogorskoj vladi da aminuje garanciju od 80 miliona eura. To će omogućiti da se država zaduži u iznosu od 200 do 240 miliona, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom.

Uz to, procjenjuje se da će javni dug na kraju iduće godine iznositi oko 66,5 odsto BDP-a. Budžet za 2018. iznosiće skoro dvije milijarde eura, dok za njegovo finansiranje nedostaje oko 300 miliona, pa će Vlada morati da pribjegne pozajmici kako bi izmirila dugove iz minulog perioda i finansirala izgradnju dijela auto- puta.

Ova priča nadovezuje se na namete koji će “zatrpati” građane Crne Gore od 1. januara 2018. godine. Jedan je plaćanje skuplje struje, po kome će osnovna cijena za građane poskupiti šest odsto, dok će na ukupnom računu to povećanje za domaćinstva i male kupce iznositi 2,7 odsto.

Iz “Elektroprivrede Crne Gore” saopštavaju da će sadašnja cijena kilovat- sata porasti sa prosečnih 3,7 centi na četiri centa, što je osnovna cijena energije u koju nisu uračunate druge naknade i koja produkuje 45 odsto mjesečnog računa. Da li će mjesečni računi zaista biti uvećani za 2,7 odsto, znaće se tek u drugoj polovini januara, kada bi Vlada trebalo da donese novu uredbu o naknadama za obnovljive izvore energije, koje su sastavni dio računa.

Evropska komisija je nedavno saopštila da se javna potrošnja u Crnoj Gori dodatno povećava uprkos usvajanju nekih mjera konsolidacije. Prognozirali su da će javni dug Crne Gore u godini na izmaku iznositi 69,5 odsto BDP, u narednoj 73,2 odsto, a u 2019. čak 74,9 odsto. Javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 2,5 milijardi eura.

– Očekuje se da će budžetski deficit i javni dug znatno porasti do kraja 2017. godine, nakon što se ostvare ukupni troškovi radova na auto- putu – poručili su iz Evropske komisije.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net