Recent Posts

Erdogan: Ambasadu Turske, otvaramo u Istočnom Jerusalemu

Erdogan: Ambasadu Turske, otvaramo u Istočnom Jerusalemu

Turska će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalemu – rekao je danas Erdogan, samo nekoliko dana nakon što je Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala države da priznaju Istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine…

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin” 17.12. 2017. 18: 45- Erdogan: Ambasadu Turske, otvaramo u Istočnom Jerusalemu…

Turska će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalemu – rekao je danas predsjednik Turske Recep Tajip Erdogan, samo nekoliko dana nakon što je Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala države da priznaju Istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine.

– Uz Božiji pomoć blizu je dan kada ćemo, uz Njegovu dozvolu, otvoriti svoju ambasadu u Istočnom Jerusalemu– rekao je Erdogan u govoru nastavljajući kritizirati odluku Sjedinjenjih Američkih Država da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Erdogan je potom poručio da Turska neće prestati braniti pravdu u Palestinu i Jerusalemu zbog toga što to Izrael želi.

– Baš kao što je to bio slučaj i prije 100 godina, islamski svijet se ponovo pokušava redizajnirati putem krvoprolića, suza i bratoubilačkih sukoba – rekao je Erdogan.

Pozvao je na spremnost da se odgovori na napade koji za cilj imaju podjelu i sukobljavanje muslimana.

– Korist od međusobnih svađa muslimana imaju terorističke organizacije i zemlje poput Izraela koje provode državni teror – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik ponovo je najoštrije osudio nedavni potez američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Erdogan je tim povodom u svojstvu predsjedavajućeg u srijedu sazvao lidere Organizacije islamske saradnje (OIC) na vanredni samit u Istanbulu tokom kojeg je usvojena deklaracija o priznanju Istočnog Jerusalema kao glavnog grada Palestine. On je danas kazao da je to važna odluka koja može biti prekretnica i ohrabriti ostatak svijeta da prizna Istočni Jerusalem kao glavni palestinski grad.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net