Recent Posts

Anadolu Efes otpustio Velimira Perasovića, na čekanju Engin Ataman

Anadolu Efes otpustio Velimira Perasovića, na čekanju Engin Ataman

Ironija sudbine je htjela da Peras bude smijenjen baš nakon poraza od svog bivšeg kluba Baskonije kojeg je u ljeto 2016. napustio zbog boljih uslova u Anadolu Efesu…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Sport- Košarka” 17.12. 2017. 19: 45- Anadolu Efes otpustio Velimira Perasovića, na čekanju Engin Ataman…

Puno je bilo dramatike i traumatičnih domaćih i gostujućih  poraza u Anadol Efesu ne samo od Baskonije (81:82) i devetog posrtaja u Euroligi (3-9)… Ljudi koji vode Anadolu Efesa odlučili su se zahvaliti hrvatskom treneru Velimiru Perasoviću (52).

Peras je sjedio na rubu svoje trenerske klupe već i nakon visokog poraza od Zvezde u Beogradu (81:100) u prethodnom kolu.

Ugledni hrvatski stručnjak očigledno je platio visoku cijenu neuspjelu slaganju momčadi odnosno tome što neki dovedeni igrači (Ledo, Adams pa i McCollum) nisu igrali u skladu s očekivanjima, a dogodio mu se i peh da sve donedavno nije mogao računati na najboljeg Efesova igrača tamnoputog Derricka Browna i da se, vrlo brzo po dolasku, ozlijedio i bijeli Amerikanac Justin Doellman. Za razliku od ove, prošle je sezone Perasović sa svojim Anadol Efesom jako dobro brodio Euroligom. Štoviše, u četvrtfinalu tog natjecanja imali su efesovci i meč- loptu za plasman u finale, ali u petoj utakmici izgubili od kasnijeg euroligaškog finalita Olympiacosa.

Za razliku od Perasa, koji je ovaj otkaz primio prilično mirno (treneri su na to naviknuti), dvojica preostalih Hrvata u tom klubu zacijelo nisu nimalo sretni s ovom odlukom. A to su branič Krunoslav Simon i pomoćni trener Tomislav Mijatović koji je u ovom velikom turskom klubu još od 2010. i prvog Perasovićeva angažmana na Bosforu. Zapravo, upravo je Peras bio taj koji je, nakon dvije godine provedene na klupi Cibone, za sobom povukao Mijatovića.

Ironija sudbine htjela je da Perasović dobije otkaz baš nakon poraza od svog prethodnog kluba kojeg je u ljeto 2016. napustio zbog boljih uslova, ali i veće financijske stabilnosti turskog kluba. No, nekako smo uvjereni da neće Peras biti dugo bez posla jer, recimo, koji god španjolski klub bude mijenjao trenera zacijelo će razmišljati i o stručnjaku koji je u Španiji proveo 11 igračkih (Breogan, Baskonia, Fuenlabrada, Alicante) i 8 trenerskih sezona (Sevilla, Estudiantes, Valencia, Baskonia). Tko zna možda to bude jedan njegov drugi bivši španski klub a to je Valencia koja je, na svom terenu protiv Zvezde, doživjela osmi euroligaški poraz u nizu, pa Pedra Martineza u sedlu održava jedino visok plasman (treće mjesto uz skor 8-3) u domaćem prvenstvu.

U, toku poslednjeg domaćeg posrtanja i visokog poraza ( 84-  58 ) od mladog tima- gradskog rivala Istanbul BB ( na čijoj klupi sjedi naš Nihad Izić i ERTUĞRUL ERDOĞAN ) na trebinama sjedio je provjereni ali bez posla Engin Ataman.

Vjerovatno je da će na mjestu struke Anadolu Efesa upravo zasjesti harizmatični Engin Ataman. Tako da je Peras već na evropskoj strani Megapolisa davno ispričana košarkaška priča…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net