Recent Posts

DANAS: Olujni udari vjetra, koji dijelovi BiH su najteže pogođeni

DANAS: Olujni udari vjetra, koji dijelovi BiH su najteže pogođeni

Nakon Cazina i Bosanske Krupe, danas je i u Bihaću zbog loših vremenskih prilika i olujnih udara vjetra, proglašeno stanje prirodne nesreće, potvrdili su nam u Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Putovanja- Magazin” 16.12. 2017. 06: 45- Olujni udari vjetra, koji dijelovi BiH su najteže pogođeni…

Reporteri iBalkan.net donose vlastita vidjenja vremenskih prilika predhodnih dana… dodaju da su danas, usljed olujnih udara vjetra, oštećene mnoge krovne konstrukcije u ovom gradu.

– Kao što je poznato, zbog loših vremenskih prilika i djelovanja olujnog vjetra u proteklom periodu donosene su odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko – sanskog kantona, tačnije u Cazinu i Bosanskoj Krupi, a danas je u Bihaću. Uglavnom je došlo do oštećenja krovnih konstrukcija, pomoćnih objekata. Ljudskih žrtava, kao i povrijeđenih nije bilo. Barem nam do sada nije niko dostavio te informacije, ali je bilo znatnih oštećenja na privatnim i infrastrukturnim objektima. Znat ćemo kolika je materijalna šteta kada Komisija za procjenu šteta izađe na teren – rekli su nam u Federalnom operativnom centru.

Osvrnuli su se i na vodostaj rijeka, kazavši da su oni na području Federacije u stagnaciji.

– Jedino zbog ove kiše koja pada moguće je da će doći do blagog porasta. Osim Spreče na području Tuzlanskog kantona, tačnije u općini Gračanica, a koja je poplavila poljoprivredno zemljište, do sada se nijedna druga rijeka nije izlila iz svog korita. Za sada dakle nema ugroženih stambenih objekata. Kantonalne i općinske službe civilne zaštite su na terenu, prate stanje po pitanju poplava i svih drugih prirodnih nesreća koje nas mogu zadesiti – rečeno nam je u Operativnom centru FUCZ.

Podsjećanja radi, u većem dijelu naše zemlje je na snazi narandžasti meteoalarm zbog jakih udara vjetra, od 50 do 70 kilometara na sat, ali i obilnih padavina u Hercegovini, Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da se i sutra u nizinama može očekivati kiša, a sa noći subote na nedjelju susnježica i snijeg.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net