Recent Posts

Jutros za doručak, „turska pizza“ ili pide

Jutros za doručak, „turska pizza“ ili pide

U tipičnu tursku kuhinju spada i „turska pizza“ – pide, izduženo hlebno testo koje se najčešće puni mlevenim mesom, sirom, ili iseckanim povrćem…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti-Region- Recepti- Magazin” 15.12. 2017. 08: 42- Jutros za doručak, „turska pizza“ ili pide…

U zadnje smo vrijeme mi iz regionalnog portala iBalkan.net nekako sva u orjentalnom okruzenju, pa je tako nakon pita lepinja na red došla i Pide– turska pizza s mljevenim mesom. Iako imenom slične, okusom i izvedbom baš i nisu ali su baš neobične i što je najvažnije, jako jaaaako fine. Pide je pizza koja to u stvari nije, neobičnog oblika malih čamčića i sočnog punjenja od mljevene junetine i povrća sa puuuno zapečenog sira.

Poželite a da se pritom ne isprljate onako kao dijete, od uha do uha sa punjenjem. Priznajte, koliko vam se puta dogodilo da uzmete pizza cut ili nešto takvo i u pauzi za užinu pokapate svoju omiljenu košulju i uprljate ruke ketchupom?!
S pide pizzom vam se to neće dogoditi jer je punjenje lijepo ‘zapakirano’ unutar čamčića preko čijeg se krckavog ruba ništa ne prelijeva i jednostavno ga je držati u rukama.
 
No nije samo oblik ono što ovu pizzu čini posebnom. Punjenje od mljevenog mesa uz puno povrća koje se mora baš onako doooobro začiniti, učinilo je da moje Pide – turske pizze budu baš savršene te svakako preporučam probati ovo što prije! Evo recepta:
 
Pide turska pizza s mljevenim mesom…
Pide turska pizza

Pide su u stvari turski street food jer su zbog oblika idealne za uzeti sa sobom i pojesti gdje god to

Prosejati brašno, staviti sve suve sastojke, dodati kiselo mleko i uz dodavanje tople vode, umesiti meko testo. Kroz decetak minuta dodati maslinovo ulje, pa snažno izmesiti da testo postane elastično. Ostaviti ga na toplom, pa odvojiti šest približno istih loptica.
 
Dok testo odmara, napraviti nadev za punjenje, po želji, ja sam ovog puta koristila gore navedene namirnice.
 
Oklagijom rastanjiti loptu i premazati kečapom, naneti fil, pa motati ladjice.
 
Trebalo bi da izgledaju otprilike ovako. Ostaviti da odmore, taman dok se pećnica ugreje. Pecć pide dok ne porime lepu boju.
 
Pide služiti uz kečap i prilog po želji…
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net