Recent Posts

ZLATKO ZA ZLATNU JESEN

Završene je jesenji dio prvenstva u Super B rukometnoj ligi Srbije. Malo ko je očekivao da će prvi dio prvenstvene trke novopazarski rukometaši završiti fenomenalnim finišem na prvom mjestu. Ali se baš tako desilo jer su rukometaši Novog Pazara igrali kao jedan, na svakoj utakmici davali svoj maksimum i napokon pokazali da su sjajan kolektiv i da su u početku nefirane ambicije postale realne te da je titula Jesenjeg prvaka sasvim zasluženo pripala jedinoj ekipi koja u 11 prvenstvenih mečeva nije osjetila gorčinu poraza-Novom Pazaru.

I upravo zato, zbog tog sjajnog kolektiva iza kojega stoji agilna, fleksibilna ali principijelna uprava, teško je i skoro nepoželjno izdvojiti bilo koga od igrača. Blistali su svi: Kaltak, Arifović, Stevanović, Mujčinović, Ćosović, Milojević, Medjedović, Badić, Milošević, Sefović, Crnovršanin, braća Mekić, Crnovršanin, Ugljanin, Miralemović, braća….primjetili ste da fali jedno prezime: RAKIĆ.

Eh. Zlatko, tako je…kad neki rukometaš igra tako bravurozno, kad znalački vodi tim i organizuje njegovu igru onako kako je u proteklih jedanest utakmica Jeseni radio Zlatko Rakić, vrijedi ipak malo ga izdvojiti. Prvo i najvažnije njegovi saigrači vele da je sjajan čovjek sa čim se apsolutno slažu i svi u Upravi kluba i sad dolazim na ono moje stanovište da ako hoćeš išta biti u životu kako treba moraš prije svega biti čovjek.

Taj je Zlatko Rakić. Ima tako igrača koji prosto ulivaju povjerenje, kad ih vidite u timu lakne vam, znate da će to biti drugačije, utakmica koja će imati um i dušu, dogadjaj za rukometne sladokusce i napokon igrač koji stvara pobjednički duh tima i poput super lijepka sastavlja i veže tim i čini ga nepobjedivom cjelinom kao što je to Zlatko učinio u Novom Pazaru ove jeseni.

Pozicija lijevog ili srednjeg beka na kojoj najčešće igra najteža je zbog uloge koju ima. Uz to organizuje i osmišljava igru tima što ga čini posebno važnom polugom i pokretačkom snagom ekipe. Bio je nekada mladjim selekcijama RK Partizan, pa je igrao u čuvenoj šabačkoj Metaloplastici ali je blistave trenutke karijere dostigao u Moravi iz Velike Plane koja je kao superligaš zadavala brigu svima i čak je 2014. godine proglašen i za najboljeg sportistu Velike Plane zbog sjajnih partija u RK Morava.

I u Novom Pazaru Rakić blista zlatnim sjajem. Na parketu on je lider, koji prije svega svojom igrom mobiliše i motiviše saigrače, pa tim loptama koje kao da imaju oči razigrava svoje saigrače te i sam fenomenalan u realizaciji u presudnim momentima preuzima, hrabrošću pravog vodje, rizik i odgovornost na sebe.I kad gledate Rakića kako igra, rukomet mu dodje kao nešto što bi svako mogo.To izgleda tako lako, nekako kao podmazano. Ali u toj jednostavnosti je i doza savršenstva, u toj lakoći je i prava vrijednost igre Zlatka Rakića koji je kao rukometaš fascinantan jednako kao i Armin Kaltak. Već dugo je jedan od najboljih srednjih bekova u svim rukometnim ligama naše zemlje.

Pa zašto onda u Novom Pazaru. Novi Pazar je grad sporta, koji ima klimu i ambijent koji odgovara sportistima koji su umorni više od igranja u kamernim atmosferama praznih sportskih dvorana u kojima nema živa džana da pusti glas a kamoli da navija i bodri svoj tim. E Pazar je utočište za sve sportske snove jer niko ne trenira, ne odriče se svega u korist sporta da bi igrao u avetinjski praznim dvoranama.

Hram malih sportova Pendik je mamac, a pune tribine vatrenih navijača ispunjavaju srce sportistima. Kako je samo bilo u odlučujućem meču jeseni protiv Vranja.To se ne zaboravlja. Zatim, Klub ima ambiciju, ima želju, ima odličnu upravu ali prije svega drži se zadate riječi koja je svjetinja i Zlatku je to bilo dovoljno. Naišao je na rijetko zdravu sportsku sredinu u kojoj publika, navijači i svi vole i poštuju sportiste i svojim navijanjem im odaju priznanje za sve što pružaju na parketu.

A to je danas rijetkost, pogotovu u rukometu.

Dakle, neosporno je jedno, Zlatko Rakić je najbolji rukometaš Jesenjeg dijela prvenstva Super B lige grupa Zapad, pa i one tamo. Takav rukometaš može da igra i bira tim za koji će da nastupi a on se eto odlučio za naš Novi Pazar. I ne samo zbog sjajnih igara, uloge maestralnog lidera koji diriguje igrom tima u taktovima koji prijaju našem srcu i željama, već i zbog borbenosti, hrabrosti, zalaganja , prolivenog znoja na parketu i dostojanstva kojim nosi plavi dres kao da je rodjen negdje na Hadžetu, u Potoku ili u centru Novog Pazara, Zlatku Rakiću skidamo kapu.

Svaka ti čast majstore!

Piše: Fehim Feša Karišik; Foto: Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net