Recent Posts

Prva zemlja sa Balkana, pred priznanjem neovisne Palestine

Prva zemlja sa Balkana, pred priznanjem neovisne Palestine 

Sastanka koalicijskih partnera u Vladi Slovenije, tvrde da je došlo vrijeme da Slovenija prizna Palestinu…

LJUBLJANA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Magazin” 13. 12. 2016. 19: 52-  Prva zemlja sa Balkana, pred priznanjem neovisne Palestine…

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je danas, nakon sastanka koalicijskih partnera u Vladi Slovenije, da je došlo vrijeme da Slovenija prizna Palestinu…

– Lično smatram da je došlo vrijeme da Slovenija prizna Palestinu i da trebamo ponovo kao Vlada razmisliti o daljnjim koracima za taj postupak – kazao je Erjavec nakon sastanka sa šefovima ostalih dviju stranaka u koaliciji premijera Mire Cerara.

Na njegovu inicijativu je prihvaćeno da će on kao ministar za sjednicu Vlade naredne sedmice o tome pripremiti potrebne informacije.

U koaliciji u Sloveniji se razmišlja o priznavanju Palestine nakon što je Evropska unija (EU) jedinstveno odlučila da neće slijediti SAD i priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Socijaldemokrati (SD) Dejana Židana podržavaju prijedlog, ali smatraju da bi bilo prikladnije poduzeti takav korak s još nekim članicama EU-a kako to ne bi bio izolirani postupak slovenske vlade.

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta raspravljat će uskoro o inicijativi da Slovenija prizna neovisnost palestinske države, a za sada se za to zalažu dvije stranke ljevice.

Po podacima iz palestinskih izvora 134 su priznale Palestinu, od kojih sedam članica EU koje su je priznale prije ulaska u EU: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Cipar. Njima se prije 10-tak dana pridružila i Švedska kao prva zapadna država EU-a koja je priznala Palestinu.

Podsjetimo, Erjavec je i 2015. godine tražio da Slovenija prizna Palestinu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net