Recent Posts

Zajednički o problemu nasilja nad ženama

Zajednički o problemu nasilja nad ženama

Zajednička sednica Saveta za bezbednost, Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti i Saveta za medjunacionalne odnose, čiji je osnivač Skupština grada Novog Pazara, održana je sa ciljem da se zajedničkim delovanjem i zaključcima sa više nivoa, istovremeno javnosti pošalje poruka o trenutnom položaju žena u društvu ali i o tome u kom pravcu treba delovati da bi se stvari menjale na bolje.

Sastakom je predsedavala Ifeta Radončić, predsednica lokalnog parlamenta. „Svi saveti su osposobljeni da se u okviru sopstvenih nadležnosti ali i kroz medjusobnu saradnju bave ljudskim pravima. Zajednički predlozi i timska rešenja vode nas bez dileme ka zaštiti ljudskih prava pa i sprečavanju nasilja nad ženama. Svest se razvija u pozitivnom smeru ali moramo biti svesni sopstvenih obaveza u procesu zaštite pojedinačnih ali i društvenih interesa. Trudimo se da unapredimo opštu sigurnost gradjana Novog Pazara i ovaj današnji sastanak samo je jedan od koraka u tom smeru“, zaključila je predsednica Skupšine grada Ifeta Radončić.

Sličan stav zauzimaju i u okviru lokalnog Saveta za bezbednost grada. „Naše je duboko ubedjenje da polovi treba da budu ravnopravni a ne suprotstavljene strane ili u nekim slučajevima, žrtve nasilja. Organizovano, lokala samouprava u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja i Dana ljudskih prava, šalje jasnu poruku. Verujem da će za ovakve teme u javnosti biti više prostora i da će naša nastojanja uroditi plodom“, rekao je predsednik Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović, ističući da žene zaslužuju mnogo bolje i više nego što im društvo trenutno pruža i da se svi zajedno suočavamo sa „poteškoćama u otklanjanju prepreka ka ravnopravnosti“.

Ključ ka uspehu na svim pa i na polju rodne ravnopravnosti krije se, prema rečima Zibije Šarenkapić, u prihvatanju činjenice da se samo sinergijom postižu rezultati. „Položaj žena je opšte pitanje i u skladu sa tim značajno je da iz različitih perspektiva, kao ovde i danas govorimo o pravu žene na život bez nasilja.u budućnosti ćemo, poučeni ovim iskustvom i druga važna pitanja otvarati i sagledati iz različitih perspektiva, koristeći potencijale zajednice koji su nam na raspolaganju“, zaključuje Šarenkapićeva.

Šesnaest dana aktivizma u okviru borbe protiv nasilja nad ženama jedan je od mnogo koraka preuzetih ka rešavanju problema koje je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Banina Muderizović identifikovala kao „zajedeničke i ozbiljne“.

Iz redova službi bezbednosti poručili su da Policijska uprava o svojim gradjanima vodi računa u svim okolnostima i tokom cele godine, ali i pozvali pojedince na društveno odgovorno ponašanje.

Odeljenje za informisanje grada Novog Pazara-Jasmina Kruševljanin Bondžuković i  Senad Senko Župljanin

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net