Recent Posts

Uhapšen Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

Uhapšen Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

Hamdija Abdić Tigar, zapovjednik 502. brigade Armije BiH, uhapšen je jutros u Bihaću po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Akciju provodi Federalna uprava policije (FUP).

BIHAC– objavljeno u kategoriji “Vijesti,  Region, Crna Hronika” 11.12. 2017. 14: 42- Uhapšen Hamdija Abdić Tigar još četiri osobe…

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko- sanskog kantona uhapsili pet osoba A. H., K. D., T. J, B. R. i K. E. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “ubistva iz člana 36. stav 2. Krivičnog zakona SR BiH na štetu generala HVO Vlade Šantića koje se desilo u noći 08. na 09. mart 1995. godine u Bihaću”, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Pomenute informacije su potvrđene iz više izvora. Nezvanično, Abdić je uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala HVO-a u martu 1995. godine.

U FUP-u nam je nezvanično rečeno da su u toku pretresi više lokacija na području Bihaća i njegove šire okolice. Navodno bi u sklopu ove akcije trebale biti uhapšene još svije osobe.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona će povodom ove akcije održati konferenciju za medije u 15 sati.

U okolici Bihaća početkom 2014. godine pronađeno je plastično bure za koje se tvrdilo da se u njemu nalaze posmrtni ostaci Vlade Šantića, navodno zaliveni gipsom. Istražiteljima je lokaciju tada, kako je objavljeno, otkrio zaštićeni svjedok.

Materijal koji je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dostavljen tada na analizu nije mogao biti analiziran. Tačnije, koštani uzorci koji su pronađeni na Grabežu kod Bihaća nisu bili upotrebljivi i iz njih se nije mogla izolovati DNK.

Šantić se vodi kao nestala osoba od marta 1995. godine, a posljednji put je viđen u blizini Bihaća, u hotelu “Sedra”.

FUP je u januaru 2014. godine podnio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam osumnjičenih osoba za ubistvo Šantića. Prvi osumnjičeni je bio Hamdija Abdić, a osim njega prijavljeni su i Ramiz Ružnić, Dedo Karabegović, Indijan Alibegović, Enver Keranović, Ramiz Bajramović i Jasmir Topal. Hamdija Abdić je sve ovo vrijeme bio dostupan domaćem pravosuđu.

Izvještaj je tada podnesen u skladu sa članom 166. Krivičnog zakona FBiH, a on se odnosi na krivično djelo ubistva počinjenog na okrutan i podmukao način, na ubistvo iz rasnih, etničkih ili vjerskih pobuda odnosno na ubistvo službene ili vojne osobe na dužnosti.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net