Recent Posts

SKANDAL: Ko spava u krevetu kralja…

SKANDAL: Ko spava u krevetu kralja…

Skandalozni odnos nadležnih u Crnoj Gori prema dragocenostima u cetinjskom Narodnom muzeju. Kroz dveri ovog zdanja iznošeni su Njegoševi stolovi, jatagani, odela

PODGORICA, CETINJE– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin,” 10.12. 2017. 09: 22- Ko spava u krevetu kralja…

SKANDAL zbog krađe 2.900 muzejskih predmeta iz Narodnog muzeja Crne Gore potresa crnogorsku javnost, a još više nebriga države da zaustavi poharu koja traje gotovo cio jedan vijek. Kroz dveri ovog zdanja iznošeni su Njegoševi stolovi, stolovače, skulpture, jatagani, odela, slike…
 
Poslije Drugog svjetskog rata iz državnog muzeja- Dvora kralja Nikole, uzeto je 49 značajnih predmeta na revers, među kojima fotelje i krevet kralja Nikole, koji Muzeju nikad nisu vraćeni! Tužilaštvo na Cetinju stavilo je ovu priču “pod lupu” a javnost nestrpljivo čeka rezultate u istrazi.
Nekadašnji direktor Državnog muzeja prof. Risto Dragićević 24. jula 1951. godine u pismu Andriji Mugoši, organizacionom sekretaru CK KP Crne Gore, saopštio je podatke da je od juna 1946. do oktobra 1949. izdato na privremenu upotrebu raznim nadleštvima, društvenim organizacijama i pojedincima 951 komad raznog muzejskog posuđa, namještaja, odijela, rublja i oružja, dok je rashodovano 268 komada odjela i 161 komad namještaja.
 
– Za vrijeme austrougarske okupacije nije bilo moguće utvrditi tačan broj nestalih eksponata iz Muzeja, Biblioteke i čitaonice, jer su sav inventar ovih institucija odnijeli sa Cetinja austrougarski vojni funkcioneri- kaže za medije Jovan Markuš, bivši gradonačelnik Cetinja.
– Da bi zametnuli trag svom varvarstvu, zapalili su zgradu “Zetskog doma”, u kojoj su bile smkeštene ove institucije, i to prilikom napuštanja Cetinja, oktobra 1918. godine. Dio eksponata je kasnije vraćen, ali vrlo malo u odnosu na svjedočenja o broju vrijednih knjiga i rukopisa koji su postojali u ovim institucijama.
 
Za razliku od današnjeg vremena, u doba Knjaževine Crne Gore eksponati u muzejima bili su neprikosnoveni, pa se nadležni nisu ustručavali da opomenu i kazne svakog ko bi se o njih ogrešio.
 http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net