Recent Posts

KALIFORNIJA: Trump traži vanrednu pomoć za žrtve požara

KALIFORNIJA: Trump traži vanrednu pomoć za žrtve požara

Preko 400 zgrada uništeno, stanovnici evakuirani. Trump objavio vanrednu pomoć za žrtve požara u Kaliforniji…

Vašington, Los Angeles– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Crna Hronika- Magazin” 09. 12. 2017. 00: 05- Trump traži vanrednu pomoć za žrtve požara…

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio vanrednu pomoć za Kaliforniju dok su šumski požari progutali velike površine zemlje u blizini Los Angelesa.

Današnjom objavom omogućuje se saveznim zvaničnicima da koordiniraju pomoć iz saveznih fondova za vanredne situacije  za oblasti  Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara i Ventura.

Najveći od nekoliko šumskih požara podstaknutih suhim vjetrovima koji bjesne sjeverno od Los Angelesa proširio se na 534 kvadratna kilometara u petak ujutru po lokalnom vremenu, a samo deset posto požara je lokalizovano, saopćile su vatrogasne službe.

Najmanje 439 zgrada je uništeno i na hiljade ih je pod opasnošću od vatre, što je izazvalo evakuaciju hiljada ljudi iz njihovih domova, saopćili su zvaničnici.

Veći dio oblasti Los Angeles i susjedne Venture pod najvišom je stopom pripravnosti od požara do subote.

U međuvremenu je novi požar izbio u oblasti San Diego, progutavši 16 kvadratnih kilometara zemljišta i uništio je 65 zgrada.

Nacionalna meteorološka služba opisala je vremenske uslove u ovoj sedmici kao idealne za najjače i najduže sezonske vjetrove Santa Ana.

Obično tokom kasnog ljeta ili jeseni, takozvani đavolji vjetrovi pušu iz pustinja južne Kalifornije prema obali, povećavajući rizik od požara u gusto naseljenim priobalnim regijama, prenosi AFP.

Ogroman šumski požar do sada je progutao više od 220 kvadratnih kilometara površine i uništio najmanje 180 struktura, objavili su vatrogasci okruga Ventura. Mediji su u utorak objavili da je jedna osoba poginula u prometnoj nesreći dok je bježala od požara. Objavljene snimke prikazuju vatru kako uništava domove u tom području.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net