Recent Posts

Dan kad je otišao Kinđe- košarkaški Mocart ( iz Arhive )

Dan kad je otišao Kinđe- košarkaški Mocart

Šesnest tužnih godina prošlo je od smrti najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, Mirze Delibašića. Kinđe, kako mu je bio nadimak, preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, nakon duge i teške bolesti.

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Sport, Košarka” 08. 12. 2017. 07: 32- Dan kad je otišao Kinđe- košarkaški Mocart. Prije tačno 15. godina, BiH je izgubila najvećeg sportistu na Balkanu  i čovjeka posebnog kova.

Mirza Kinđe Delibašić jedan je od najuspješnijih sportista kojeg je dala Bosna i Hercegovina. Kinđe je rođen 9 januara 1954 godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968 godine, kada je postao pionirski prvak BIH u tenisu.
 
Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi, da bi 1972 godine, prešao u Bosnu. Za studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao oko 14 hiljada koševa. Bio je prvak Jugoslavije 1978 i 1980 godine, klupski prvak Evrope sa Bosnom 1979.

A sa reprezentacijom bivše države, osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta bio je šampion Starog kontinenta, prvak svijeta 1978 i Olimpijski pobjednik dvije godine kasnije. Za najboljeg košarkaša Jugoslavije, proglašen je 1980 godine.

Četiri puta biran je za najboljeg sportistu BiH, a 2000 je proglašen sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Vjeran BiH državi ostao je i u toku opsade Sarajeva, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

„Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo sa ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze” svojevremeno, rekao je njegov učitelj i vizionar šampionske generacije Bosne, Bogdan Tanjević. Smrt je Mirzu Delibašića zatekla na mjestu direktora KK Bosna”.

Delibašić je osvojio tri košarkaška prvenstva, prva dva sa sarajevskom KK Bosna i jedno s Realom iz Madrida.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić“, kao i jedna od ulica u Tuzli.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net