Recent Posts

Turski doručak: Kahvaltija sa puno delokatesa za danas

Turski doručak: Kahvaltija sa puno delokatesa za danas

U Turskoj, doručak se obično završava nekim od nadaleko poznatih slatkiša. Većinom arapskog ili persijskog porijekla, poslastice sa ukuhanim šećerom, medom, suhim voćem, ružinom vodicom ili cimetom, susamom ili tahinijem (pastom od susama od koje se pravi i ćeten halva, na turskom samo : helva), uobičajene su širom zemlje.

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Putovanja” 07.12. 2017. 07: 42- Turski doručak: Kahvaltija sa puno delokatesa za danas…

Vjerovatno ste i sami čuli priču, prežvakaniju od bureka samog, o tome da se burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite, bar je to tako i u Istanbulu…

Burek- börek

Za danas je “naslednik” jela po imenu – buğra (punjenog testa – hamur işleri). Dobilo je ime po Bugra Kanu (Buğra Khan) iz Buhare (Turkmenistan), legendarnoj ličnosti iz istorije Turske i islama uopšte, po mnogima – prvom turskom lideru koji je još u X veku, u vreme dok su Turci bili nomadsko pleme primio islam. UTurskoj, burek možete kupiti u pekari (pastane) gde će ga iseckati, i jesti ga uz vrstu razređenog jogurta po imenu ajran (ayran). Kol böreği, na primer je burek u obliku „dugačkog štapića“ koji može biti punjen: sirom, mesom, ili krompirom kao i su böreği (prazan). Za pravljenje bureka koriste se kore po imenu jufka (yufka). U Srbiji jufka ima drugo značenje – ovim imenom naziva se softano jelo od kuvanih kora, sa mlekom i kajmakom (kajmak – “kaymak” se u Turskoj jede najčešće kao dodatak slatkim jelima).

Burek se i u Turskoj pravi da bude masniji (imaju i neke vrste bureka koje bukvalno prže) i takođe stavljaju i sira u burek.

Krupno sjeckano meso nisam video nigde da neko stavlja ni u burek ni u gözleme.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net