Recent Posts

Premijer Grčke Aleksis Tsipras: Erdoganova posjeta, prilika za hrabre iskorake

Premijer Grčke Aleksis Tsipras: Erdoganova posjeta, prilika za hrabre iskorake

Redžep Taip Erdogan ove nedelje dolazi u Atinu, što ne bi trebalo da bude ništa neobično za odnose među susjedima. Ali, gost iz Ankare je tek prvi predsjednik Turske, koji posjećuje Grčku posle čitavih šezdeset pet godina. Prethodni je bio Dželal Bajar još 1952.

ANKARA, ATINA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Magazin” 07.12. 2017. 12: 42- Premijer Grčke Aleksis Tsipras: Erdoganova posjeta, prilika za hrabre iskorake.

Odnosi dvije balkansko- mediteranske zemlje čitavo jedno stoljeće teku u ohrabrujuće pomirljivosti i povezanosti (pored ostalog zajedništvo u NATO) i vrenja, u kome se pamti i rat početkom davnih dvadesetih godina sa bolnom razmjenom stanovništva 1923, mnoge prilike na ivici vatrenih sukoba- ne jednom oko Kipra ili krajem 1995. zbog Imije, tačnije par stijena prije nego otoćića u Egejskom moru- i niz nesavladanih, tradicionalnih antagonizama, koji opstaju do danas.

Premijer Grčke Aleksis Tsipras izjavio je da je sutrašnja zvanična posjeta turskog predsjednika Redžepa Tajip Erdogana veoma važna za bilateralne odnose i odnose u regiji.

“Uvjeren sam da će prva posjeta predsjednika Turske nakon nekoliko decenija biti veoma dobra prilika za činjenje hrabrih iskoraka u budućnosti“, poručio je Tsipras u intervjuu za Anadolu Agency (AA).

Erdogan će sutra doputovati u dvodnevnu zvaničnu posjetu kao prvi predsjednik Turske koji to čini nakon 65 godina, Tsipras je kazao da je ovo baš pravo vrijeme za razgovore o tome kako Egejska i Sredozemna mora učiniti morima mira i dijaloga, a ne morima tenzija i sukoba te razvijati odnose i saradnju u skladu s međunarodnim normama, Sporazuma iz Lozane i međusobnom poštivanju.

Podsjetivši da su odnosi između Grčka i Turske izgrađeni nakon zemljotresa koji su te zemlje pogodile početkom 2000-tih godina i u okviru pristupnih pregovora Turske o članstvu u Evropskoj uniji i na bazi ekonomskih interesa, Tsipras je kazao da trenutno u regiji i Evropi postoje veliki izazovi kada su u pitanju očuvanje stabilnosti i rješenje migrantske krize.

“Grčka i Turska kao sastavnice tri kontinenta trebaju biti sposobne da se suoče s tim izazovima i da iskoriste prilike koje se nude u ovoj regiji. Zato je sada važnije nego ikada da unaprijedimo bilateralnu saradnju i dijalog“, kazao je Tsipras.

Tsipras je kazao da je važno da obje strane pošalju pozitivnu poruku i u kontekstu potrebe obnavljanja pregovora o rješavanju kiparskog pitanja pod okriljem UN-a. Dodao je da taj proces pregovora treba obnoviti čim za to budu spremne obje zajednice na Kipru.

Grčki premijer je također kazao da je je migrantska kriza pokazala koliko su važni bilateralni odnosi i Grčke i Evropske unije s Turskom.

On je komentirao i zahtjeve Turske za izručenje pučista koji su iz Turske pobjegli u Grčku nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara kojeg je izvela terorističke organizacija FETO te je naglasio da će se u tim procesima poštovati odluke grčkog pravosuđa.

“Međutim, moj stav je uvijek bio jasan da pučisti nemaju dobrodošlicu u Grčkoj. U tom kontekstu nastavljamo našu sigurnosnu i pravnu saradnju“, poručio je Tsipras.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net