Recent Posts

VRUĆE U BEOGRADU: Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH

VRUĆE U BEOGRADU: Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova zemalja u okruženju…

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijest, Region, Magazin” 06.12. 2017. 19 : 11- Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i da je danas dobio podršku članova Predsedništva BiH da neće priznati nezavisnost Kosova, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav.

“Stav Predsjedništva BiH je da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, da će imati (isti) stav po tom pitanju”, rekao je Vučić poslije sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH.

On je kazao da razgovori nisu bili lahki, ali da “oni nisu tu da bi se voljeli, već da bi rešavali probleme”.

“Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocjenjujem kao loše”, kazao je Vučić.

On je naveo da su razgovarali o pitanju granica između dvije zemlje i da su dali predlog u “nonpejr” formi.

Vučić je kazao da je veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog “zamjena metar za metar kvadratni” dijelova teritorije kod opština Priboj i Rudo.

“Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mijesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji”, rekao je Vučić.

Po njegovim rječima, u pitanju je i dio granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gdje je prvo Srbija zatražila da budu u cjelini na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo međunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Vučić je kazao da je prvih 10 mjeseci trgovinska razmjena Srbija- BIH bila milijardu i 424 miliona eura i da svake godine raste za 200 miliona eura, što BiH svrstava u najznačajnije vanjskotrgovinske partnere Srbije.

Dodao je da su dvije strane uklonile nekoliko barijera u trgovini, na uvoz i izvoz nekih proizvoda.

Vučić je kazao da do janura treba da se preciziraju kontakti i potpiše memorandum o saradnji koji bi omogućio primjenu protokola kontrole i proizvodnje robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i da se riješi pitanja dozvola za prevoz tereta.

On je kazao da su članovi Predsedništva uvijek dobrodošli u Srbiju i da očekuje da sledeći susret “neće biti historijski”, već normalan susret u okviru kojeg će rešavati probleme.

Čović: Potrebno je raditi na otklanjanju pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu da su članovi Predsjedništva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o unapređenju saradnje i “otklanjanju pitanja koja opterećuju odnose” dvije zemlje.

Čović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati “Srbija” rekao da će se BiH prilagođavati stavovima Beograda o unutrašnjim pitanjima Srbije.

“Među temama o kojima smo razgovarali su kako povećati saradnju i otkloniti pitanja koja opterećuju naše odnose, i otkoniti barijere za trgovinu”, rekao je Čović.

Čović je rekao da je zajednički stav BiH da je neophodno riješiti pitanje granice sa susjedima i zahvalio Vučiću na “alternativama za granice”, pošto su otvorena pitanja, kako je naveo, prepreka na putu BiH za podnošenje kandidature za članstvo u EU.

“Moraćemo zajedno mnogo intenzivnijom komunikacijom da dođemo do rešenja granica. Zbog složenosti odnosa u BiH teže se dogovaramo. Ostavite nam još prostora da se usaglasimo”, rekao je Čović.

Poslije Čovićevog izlaganja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izjavio da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, uz uzimanje u obzir stavova zemalja u susjedstvu.

“Međunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu, uzećemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i sa EU. Spoljna politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav”, rekao je Izetbegović, prekinuvši konferenciju Čovića i Vučića kojoj je prisustvovao.

Na pitanje novinara da to objasni, umjesto njega je odgovorio Vučić: “Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega”.

Čović je prethodno izjavio da će se BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi s unutrašnjim pitanjima Srbije.

Vučić: Hrvatske optužbe za agresiju neće ostati bez odgovora

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje izmjene hrvatskog zakonodavstva koje se tiču ratnih veterana, prema kojem su Srbi označeni kao agresori, veoma teška stvar za Srbiju i dodao da je nemoguće da ta stvar ostane bez odgovora.

Nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH u Beogradu, Vučić je rekao da danas nije vrijeme da se priča o tome, jer to nije tema, ali da je to teška stvar za koju je nemoguće da ostane bez odgovora.

Vučić je dodao da će se uskoro sastati sa liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem, koji je poslanik u parlamentu Hrvatske, i da će mu reći šta misli o tome.

“A (predsedavajući Predsedništva BiH) Dragan Čović i ja i po tom pitanju mislim da imamo, ne mogu da kažem bliske stavove, ali razumjeli bi se, čini mi se, relativno dobro”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čovićem.

Čović je rekao da to bilateralno pitanje treba riješiti što prije, na zadovoljstvo obadvije strane, bez obzira koliko ono zadire u prošlost.

Konferenciji za novinare u Palati “Srbija” prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Članove Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića koji su sinoć doputovali u Beograd, svečano je danas prije podne ispred Palate Srbija dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz najviše državne počasti.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net