Recent Posts

U Austriji prodavali puške, bombe i zolje iz BiH

U Austriji prodavali puške, bombe i zolje iz BiH

Optuženi šverceri oružjem: U Austriji prodavali puške, bombe i zolje iz BiH… Oduzeto oružje u pretresima…

BEČ, SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijest, Crna Hronika, Evropa” 06.12. 2017. 07: 11- U Austriji prodavali puške, bombe i zolje iz BiH…

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Esada Kahvedžića (52) iz Odžaka, Stevana Žerkića (53) iz Donjeg Žabara, Almira Kahvedžića (22) iz Duesseldorfa u Njemačkoj i Petra Mirkića (44) iz Donauwoertha u Njemačkoj, koja ih tereti za učestvovanje u neovlaštenom međunarodnom prometu oružja iz BiH na područje Austrije.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od septembra do novembra 2016. godine, Esad Kahvedžić kao organizator i rukovodilac grupe, a ostali kao pripadnici organizovane grupe, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi neovlašteno trgovali oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe sa teritorije BiH na teritoriju Austrije.

Oni su, kako se u optužnici navodi, bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i municije, što je građanima zakonom izričito zabranjeno.

Kako se u optužnici navodi, prvooptuženi je u više navrata po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom sa područja Austrije organizovao i posredovao u međunarodnom prometu, a ostali radi krijumčarenja, prijevoza i posredovanja u međunarodnom prometu oružjem vršili neovlaštenu nabavku i otkup veće količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, zaostalih iz rata u BiH.

Oni su oružje za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali pomenutoj osobi, koja ga je preuzimala na području BiH kako bi ilegalnim kanalima bilo krijumčareno na područje Austrije.

Prema navodima optužnice, prilikom pretresa kuća, stanova i drugih prostorija optuženih, pronađena je i oduzeta velika količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, municije, vojne opreme i naoružanja, između ostalog: puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, municija raznih kalibara, ručne bombe, ručni bacači tzv. “zolje”, mine, eksploziv, inicijalne i detonatorske kapisle, kao i pancir i alat za prekucavanje serijskih brojeva i brojeva šasija.

– Također, u optužnici se navodi da je optuženi Kahvedžić nezakonito držao duhanske proizvode, odnosno da je od trećih osoba nabavio 448 kg rezanog duhana i duhana u listu, kako bi duhan kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu, a koji duhan je prilikom pretersa kuće pronađen i oduzet – kazali su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, a optuženi Stevan Žarkić i Petar Mirkić i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, dok se Esad Kahvedžić tereti i za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

– Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna i koordinirana saradnja Tužilaštva BiH sa partnerskim i pravosudnim institucijama Republike Austrije. Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama više zemalja, intenzivno radi na otkrivanju, sprečavanju i krivičnom procesuiranju osoba koje se bave krijumčarenjem oružja, zaostalog iz rata u BiH, prema zemljama EU-a – kazali su iz Tužilaštva BiH.

izvor:agencija

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net