Recent Posts

SRAMNO od Trumpa: Za SAD Jerusalem je od danas glavni grad Izraela

SRAMNO od Trumpa: Za SAD Jerusalem je od danas glavni grad Izraela

Američki kontraverzni predsjednik Donald Trump i zvanično se obratio javnosti i potvrdio da Sjedinjene američke države od danas priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela.
 
VAŠINGTON– objavljeno u kategoriji “Vijest, Svijet, Magazin” 06.12. 2017. 19 : 11- Trump: Za SAD Jerusalem je od danas glavni grad Izraela...
 
Izjavio je kako je “došlo vrijeme da se Jerusalem zvanično prizna kao glavni grad Izraela.”
 
– State Departmentu sam naložio da započne s pripremama kako bi naša ambasada u Tel Avivu bila premještena u Jerusalem – kazao je Trump, dodavši da SAD i dalje podržava dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu.
 
Naglasio je i kako SAD još nije donio nikakvu odluku u vezi s granicama koje Izrael i Palestina nisu usaglasili.
 
SAD i dalje podržava dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu ako se dvije strane o tome saglase, istakao je američki predsjednik.
 
Naglasio je i da SAD još nije donio nikakvu odluku u vezi s granicama koje Izrael i Palestina nisu usaglasili.
 
Ranije su stotine Palestinaca izašle na ulice Pojasa Gaze kao odgovor na očekivanu odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.
 
Zbog toga su palestinski čelnici pozvali na tri dana gnjeva u znak protesta na odluku američkog predsjednika.
 
Veliki broj Palestinaca danas je bio na ulicama grada Gaze. Nosili su transparente protiv Trumpa, nekoliko sati prije njegove deklaracije, kojom bi se i američka ambasada premjestila iz Tel Aviva u Jerusalem.
 
Trump je u utorak obavijestio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i jordanskog kralja Abdullaha o planu preseljenja Ambasade, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al-Sisiju da bi ih upoznao s time.
 
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu odmah je uputio reakciju na Trumpovu izjavu.
 
– Osuđujemo izjavu američke administracije kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela – kazao je Cavusoglu.
 
– Parlament Turske izražava jasnu i nespornu volju prema odbacivanju ove avanturističke namjere – navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net