Recent Posts

Bakir Izetbegović o Čovićevom pismu NATO-u

Bakir Izetbegović o Čovićevom pismu NATO-u

Izetbegović će zajedno sa druga dva člana Predsjedništva BiH, Čovićem i Ivanićem  boravi u službenoj posjeti Srbiji…

SARAJEVO, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijest, Region” 06.12. 2017. 08: 11- Bakir Izetbegović o Čovićevom pismu NATO-u…

Da je Čovićevo pismo usaglašeno u Predsjedništvu BiH ne bi bilo onakvih bespotrebnih kvalifikacija i predimenzioniranja jednog problema koji se smanjuje, kazao je član državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Na pitanje i očekivanja uoči službenog posjeta Beogradu, kazao je član državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović?

Izetbegović: Prije svega, jako je važno komunicirati, sretati se, dakle, pokušavati da ubrzamo sve bitne pozitivne procese. Zaustaviti negativne. Šta konkretno možemo očekivati? Recimo, da se dogovori model po kojem će biti riješena granica, da se naprave konkretni koraci u tom smjeru rješavanje granice. I da se dogovori trasa autoputa gdje nam Turska treba pomoći da napravimo bolju vezu Sarajevo-Beograd.

Gospodina Ivanić kaže, s obzirom na loše odnose unutar Predsjedništva BiH, da je za očekivati samo razgovore bez bilo kakvog rješenja prozivajući Vas da se izravno protivite srbijanskom rješenju pitanja granica i prozivajući Vas da ste, nekako, remetilački odnos između Beograda i Sarajeva?

Izetbegović: To ste Vi, izgleda, jako pojačali riječi gospodina Ivanića. On nema nikakvog razloga da to tako okarakterizira jer se nisam nikada suprostavio nekom modelu niti je bilo ikada nešto konkretno ponuđeno od Srbije pa da bih ja to odbio. Ne mogu da vjerujem da je takve kvalifikacije izrekao.

On je rekao da bi trebao neki drugi čelnik Bošnjaka da se pojavi kako bi to pitanje i nesuglasice između Beograda i Sarajeva bile riješene.?

Izetbegović: Pitajte njega na šta je konkretno mislio.

Za kraj, pitanja medija je i stav o Čovićevom pismu upućenom premijerima zemalja članica NATO-a – je li ono usuglašeno u Predsjedništvu BiH?

Izetbegović: Nije. Naravno, da je usaglašeno u njemu ne bi bilo onakvih bespotrebnih kvalifikacija i predimenzioniranja jednog problema koji se smanjuje. Dakle, odlazaka na strana ratišta – mi nismo 18 mjeseci zabilježili nijedan povratak sa sirijskog ratišta. Prema tome, ono je bespotrebno. Ono može samo obeshrabriti one u NATO-u koji bi da ubrzaju put BiH ka NATO integracijama.

Izetbegović zajedno sa druga dva člana Predsjedništva BiH, Čovićem i Ivanićem, danas boravi u službenoj posjeti Beogradu i Srbiji.

izvor:agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net