Recent Posts

Svečano obeležen dan osoba sa invaliditetom

Invalidnost, referenca za ravnopravnost, preuzimanje obaveza i ostvarivanje prava Tradicionalno obeležen i u Novom Pazaru, Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom okupio je na jednom mestu predstavnike ičlanove različitih udruženja lica sa nekim oblikom i stepenom invalidnosti.

„Potrebno nam je da budemo ravnopravni članovi društva, da uskladu sa našim mogućnostima dobijemo priliku da zajednici pružimo najbolje, jer mi drugi grad, drugu zemlju i prijatelje nemamo i ne tražimo. Najveća satisfakcija nam je da delujemo na“ravnom terenu, gde su šanse jednake za sve i moguće je školovati se, dobiti posao, ići napred bez osećaja da vam drugi gledaju kroz prste ili vas štede“, kazao je ovim povodom Radoš Mrlješ, predsednik Medjuopštinske organizacije slepih islabovidih.

U ime lokalne vlasti, skupu su prisustvovali predsedavajućagradskom skupštinom Ifeta Radončić i član Gradskog većaMirsad Jusufović. Prisutnima se obratila predsednica Skupštine grada Novog Pazara Ifeta Radončić, istakavši da je za svakog čoveka važno da bude odgovoran, ali i da zna da može računati i na odgovornost i podršku drugih i tako ostvariti svoja prava.

„Lokalna vlast je izabrana da štiti interese svih gradjana Novog Pazara, bez obzira na njihovu eventualnu pripadnost specifičnim grupama. Naš zadatak i cilj je da obezbedimo uslove za ostvarivanje prava svakog pojedinca prema njegovim mogućnostima, i da u skladu sa tim mogućnostima izvršavao dredjene obaveze. Uverila sam se iz onoga što vidim da vi svoje obaveze odlučno preuzimate a naš je zadatak da se izborimo za ostvarenje vaših prava. Na tom se planu trudimo ali priznajem, na planu funkcionisanja osoba sa invaliditetom,možemo i moramo raditi i malo bolje. Želimo da živimo sa vama, a ne pored vas, omogućimo vam da u skladu sa vašim kapacitetima budete društveno aktivni i dodjete do posla, jer je radno angažovanje izuzetno važno za svakog iole radno sposobnog pojedinca. Lokalna zajednica ima sluha za vaše potrebe i trudi se da u zajedničkom interesu koliko je mogućetim potrebama izadje u susret“, kazala je predsednica lokalnogparlamenta Ifeta Radončić i poželela da Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom bude podsticaj za kontinuiranu saradnjuna svim nivoima sa udruženjima ovog tipa.

U celom svetu 3. decembar se obeležava kao Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom. U našoj zemlji ne postoji precizna evidencija o broju lica sa nekim oblikom invaliditeta ali prema nekim procenama, u ovu kategoriju spada od sedam do deset odsto stanovnika naše zemlje. Diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška zajednice nalaze se godinama unazad na listi primarnih problema sa kojima se, prema sopstvenom priznanju lica iz ove kategorije suočavaju.

Odeljenje za informisanje grada Novog Pazara-Jasmina Kruševljanin Bondžuković i  Senad Senko Župljanin

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net