Recent Posts

Doručak ispod mosta na Bosforu: Simit, sirevi, puter, masline, jaja i obavezan čaj

Doručak ispod mosta na Bosforu: Simit, sirevi, puter, masline, jaja i obavezan čaj

U Turskoj se za doručak jede sve ovo. I više! Turski doručak uključuje: simit, maslac, marmeladu, med, masline, paradajiz, krastavce, sir, kajmak, jogurt, nareske, jaja (obično vrsta omleta s povrćem ili sudžuk) i obavezan čaj.

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijest, Magazin, Recepti, Region” 04.12. 2017. 06: 52- Doručak ispod mosta na Bosforu: Simit, sirevi, puter, masline, jaja i obavezan čaj…

Znate kako se u nekim zemljama jede više slatki doručak, na primjer, marmelada i med na kruhu i voće. A negdje slani, na primjer sir i povrće. Negdje su važni proteini i jedu se jaja sa sudžukom, dok su drugdje važniji ugljikohidrati i jede se cornflakes ili muesli.

Doručak ispod Galata mosta– dok šetate preko mosta, sve vrijeme osjećate miris pržene ribe koji dopire iz restorana ispod mosta. Svuda oko vas je gomila galebova, ribara, veliki je žamor i vjetar stalno pirka. Preko mosta možete i tramvajem, ali je pješke baš lijep doživljaj. Kada pređete na drugu stranu, možete mini- žičarom do početka uliceili možete peške kroz uske ulice i uzbrdo i uvijek se može nešto pojesti jer su brojni jeftini restorani u nedogled…

Osim što je važno da se za doručak posluže razne namirnice, važno je i da svaka od njih bude u više vrsta. Različite vrste Simita i peciva poput bureka i pogače, različite masline (zelene, crne, pikantne), više vrsta sireva (uključujući i prženi sir). Poseban specijalitet je menemen: omlet s pirjanim lukom, rajčicama i paprikama. Naravno, tu je i još jedno jelo s jajima– jaja na oko sa suđukicama (sucuk na turskom).

Za slatku stranu doručka zaduženi su med i marmelade koje se odlično kombiniraju sa sirevima i kajmakom (kaymak na turskom). Omiljen je i pekmez, koji nije marmelada kakvu mi znamo, nego se radi o ekstraktu grožđa pomiješanim s tahinijem odnosno pastom od sezama. Okus je pomalo orašast, kao neka neobična, voćna Nutella.

A, iako Tursku uvijek povezujemo s kavom, za doručak se poslužuje čaj, jaki crni čaj. Zapravo, turska riječ za doručak je ”kahvaltı” što znači ”prije kave”.

Na kraju moramo zaključiti da nije čudno da je čuveni kuhar Anthony Bourdainsvoju emisiju o Istanbulu započeo upravo doručkom ispod Bosforskog mosta. Nađete li se ikad u Turskoj obavezno se raspitajte gdje ćete naći najbolji doručak. Doručkovat ćete poput sultana ili paša, sigurni smo u to.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net