Recent Posts

Rasim Ljajić: Region daleko od pomirenja

Rasim Ljajić: Region daleko od pomirenja

Reakcije poslije poslednje presude Tribunala u Hagu pokazale da jeregion daleko od procesa pomirenja kao i da Tribunal nije dorineo pomirenju već je samo sudio i presuđivao.

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region” 02.12. 2017. 14: 32- Rasim Ljajić: Region daleko od pomirenja…

Same reakcije poslije poslednjih presuda u Hagu pokazale su da u zemljama regiona očigledno nema spremnosti za pomirenje, izjavio je danas potpredsednik Vlade i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.

„Pokazalo se da ipak tribunal nije osnovan i nije mogao da doprinese procesu pomirenja, on je tu da sudi i procesuira one koji su počinili najteža krivična dela, a za pomirenje se pokazalo da očito nema spremnosti u zemljama regiona”, rekao je Ljajić za medije…

Prema njegovim riječima, najkonkretniji primer je ovo što se dešavalo u Hrvatskoj nakon te presude.

Imali smo stravične izjave hrvatskih zvaničnika koji kažu „ne priznajemo odluke” imali smo činjenicu da je sud označen kao politički, a kada je general Ante Gotovina oslobađan, onda je Haški tribunal slavljen kao oaza pravde i pravičnosti, čak i predsjedavajući sudu u žalbenom postupku protiv Gotovine je bio američki sudija Teodor Meron, rekao je Ljajić.

On je podsjetio da je taj isti Meron bio i u ovom sudskom vijeću, koje je sada osudilo hrvatsku šestorku.

„Prema tome, nije samo bilo dvostrukih aršina i u samom sudu, imate dvostruke aršina u zemljama koje su ocjenjivale rad tog suda”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je više puta rekao da smo daleko od proscesa pomirenja, da je realnost takva da postoje ogromni etnički antagonizmi, ogromne barijere, i da će biti potrebno puno vremena i generacija da sve uđe u neki normalni proces- ne pomirenja koliko vraćanje minimalnog povjerenja među ljudima i narodima na ovom oprostoru.

„Ne kažem ja da su sve izjave koje su ovde date za vrijeme i poslije presude bile primjerene, ali imali ste izjavu predsjednika države koja je bila umjerena, odmjerena, državnička, na kraju krajeva to je ono što se očekuje od predstavnika najviših državnih vlasti, a ne kao u Hrvatskoj da imate sad da se utrkuju od predsjednika države, vlade, svih stranaka ko će više da ocrni tribunal za to što je donio ovakvu odluku odnosno presudu”, istakao je Ljajić.

Prilog pripremili Senad Senko Župljanin i redakcija http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net