Recent Posts

ANKARA: Prvi Sarajevski dani, jačanje odnosa Turske i BiH

ANKARA: Prvi Sarajevski dani, jačanje odnosa Turske i BiH

U prestolnici Turske, Ankari, su održani prvi Sarajevski dani u cilju jačanja kulturnih veza između turskog naroda i naroda balkanskih zemalja.

ANKARA:– objavljeno u kategoriji “Vijesti, Svijet, Ekonomija, Kultura, Magazin” 30.11. 2017. 10: 22- ANKARA: Prvi Sarajevski dani, jačanje odnosa Turske i BiH…

U glavnom gradu Turske, Ankari, su održani prvi Sarajevski dani u cilju jačanja kulturnih veza između turskog naroda i naroda balkanskih zemalja.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Bakir Sadović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja balkanskih kultura (BAKIDER) Emin Bajrić, zastupnik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Saffet Sancakli, predstavnik Udruženja nezavisnih industrijalaca i biznismena iz Turske (MUSIAD) za Ankaru Ilhan Erdal i druge poznate ličnosti iz političkog i javnog života Turske i BiH.

Ambasador Sadović je u obraćanju prisutnima kazao kako su BiH i Turska prijateljske zemlje koje imaju veoma snažne odnose, dodajući da je potrebno nastaviti s jačanjem ekonomskih odnosa dviju zemalja i u narednom periodu.

“Tokom posljednjih 10 godina trgovinska razmjena između dviju zemalja je porasla za 18 puta. Na ovaj način naše zemlje se dodatno zbližavaju, ali se time povećava i broj zaposlenih u BiH”, kazao je Sadović.

Sancakli je istakao da privrednici iz cijele Turske trebaju još više investirati u Bosni i Hercegovini.

“Moramo jedan dio investicija preusmjeriti u Bosnu, u mjeri u kojoj je to moguće, kako bi doprinijeli zapošljavanju te povećanju blagostanja ljudi u toj zemlji”, rekao je Sancakli.

Na samom kraju,  predstavnik MUSIAD-a za Ankaru Ilhan Erdal je naglasio da Turska i BiH i narednih godina trebaju nastaviti s jačanjem odnosa na svim poljima.

Prvi Sarajevski dani u Ankari održani su u organizaciji Udruženja balkanskih kultura (BAKIDER).

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net