Recent Posts

Washington: Zapadni Balkan, “historijsko pomirenje” sa Srbijom, uz vojno prisustvo

Washington: Zapadni Balkan,”historijsko pomirenje” sa Srbijom, uz vojno prisustvo

U konačnici o budućnosti Zapadnog Balkana ponovo se govori u Washingtonu. Ovo će biti tema jednodnevne konferencije koju organizuje think tank Atlantic Council, ali i izvještaja pod nazivom “Balkan naprijed- nova američka strategija za region” koji će ta organizacija objaviti…

Washington– objavljeno u kategoriji “Vijesti,Globus, Zanimljivosti ” 29. 11. 2017. 10: 45…Washington: Zapadni Balkan, “historijsko pomirenje” sa Srbijom,  uz vojno prisustvo…

U izvještaju se između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “historijsko pomirenje” sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD-a kao istinskog posrednika. Uoči objavljivanja izvještaja i konferencije koja će okupiti ministre vanjskih poslova regiona, visoke zvaničnike State departmenta, članove Kongresa i eksperte, izvršni potpredsjednik Atlantic Councila Damon Wilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu. Ako Washington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu, upozorava Wilson.

– U suštini je došlo do zamora kada je riječ o Balkanu, smanjenog američkog angažmana, a i Evropska unija preispitivala je održivost te strategije. U našem izvještaju, vraćamo se početnim principima i poručujemo da je vrijeme da Sjedinjene Države ponovo iznesu jasnu viziju da će Zapadni Balkani biti dio transatlantske zajednice. To je naša vizija, strategija i partnerstvo sa Evropskom unijom. Drugo, da postoje određene oblasti gdje Sjedinjene Države imaju izraženu ulogu – prvo je sigurnost, odnosno da se pošalje poruka regionu da je prisustvo naših sigurnosnih snaga trajno i da nije povezano samo sa KFOR-om, već i sa promovisanjem američkog utjecaja i pružanjem pomoći u izgradnji kapaciteta, kada je riječ o borbi protiv terorizma i brzom reagovanju. Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu. To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu. Treći element je politička dinamika. Zalažemo se za unapređenje historijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budemo istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu – kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji da budu saveznici u budućnosti – pojašnjava Wilson

Ističe da ako SAD ignorira region i ne odigra svoju ulogu, može biti svjedok “izbijanja krize, bilo da je riječ o odnosima Beograda i Prištine, ili što je vjerovatnije, u Bosni, a i vidjeli smo potencijal za to u Makedoniji”.

– Prvo želim da kažem da se Balkanom bave zaista izuzetne američke diplomate. Naši ambasadori na terenu i često zamjenici pomoćnika sekretara ovdje u Sjedinjenim Državama su zaista odlični. Ono što mi tražimo je da imaju veću političku podršku, da se dalje nadograđuje na posjeti potpredsjednika Pensa regionu, da počnu da se grade temelji odlučne američke strategije za ostvarenje konačnog cilja – a to je da se Evropa zaokruži, a region integriše u institucije transatlantske zajednice. I da jasno utvrdimo specifične načine na koje Sjedinjene Države mogu da pomognu – a to je snažniji diplomatski put za pomoć Prištini i Beogradu da dođu do zaključaka, da se utvrdi put naprijed za povezivanje Atine i Skoplja. Američka diplomatija trebalo bi, zajedno sa Evropskom unijom, da predvodi neke od tih napora, a ne da bude u pozadini – ističe Wilson.

Dodaje da “kada je riječ o sigurnosti, treba jasno poručiti da će američki utjecaj i moć dugoročno biti stabilizujuća snaga u regionu. I to nema veze samo sa snagama na Kosovu”.

Komentarišući pitanje da li se o Balkanu govori u Washingtonu, kazao je da u SAD-u preovladava stav da je završen teži dio posla.

– Evropska unija je veliki igrač, što bi i trebalo da bude. Međutim, to ne znači da Sjedinjene Države nemaju jasnu, definisanu i važnu ulogu u tom procesu. I to želimo da ispravimo. Vidjeli smo da ta poruka dobija na značaju posljednju godinu dana, kako ljudi shvataju da smo možda zbog nedostatka fokusa u našem angažmanu i pažnje – što ne znači da nismo bili tamo i da nismo bili uključeni, povremeno na političkom nivou – da smo bili svjedoci nekih uznemirujućih trendova. Vidjeli smo konsolidaciju autokrata u regionu, stvarnu disfunkcionalnost u Bosni, zatim pokušaj puča u Crnoj Gori – navodi Wilson.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net