Recent Posts

Praljak, uz čiju je pomoć unio otrov u sudnicu?!

Praljak, uz čiju je pomoć unio otrov u sudnicu?!

Haški tribunal potvrdio je prvostupanjsku presudu Slobodanu Praljku. On je osuđen na 20 godina zatvora. Potom je njegova odvjetnica kazala da je Praljak popio otrov te je čitanje presude prekinuto

HAG: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Crna Hronika, Magazin” 29. 11. 2017. 19: 55… Praljak, uz čiju je pomoć unio otrov u sudnicu?!

Haški tribunal potvrdio je prvostupanjsku presudu Slobodanu Praljku. On je osuđen na 20 godina zatvora. Potom je njegova odvjetnica kazala da je Praljak popio otrov te je čitanje presude prekinuto…

 Advokat sa višegodišnjom praksom pred Haškim tribunalom Goran Mikuličić izjavio je za medije da je bočica sa otrovom lako mogla da se unese u sudnicu.

Ovo pitanje postavlja se nakon što je Slobodan Praljak, nakon potvrđivanja presude od 20 godina zatvora, popio nešto za šta se tvrdi da je otrov.

Kako Mikulčić kaže, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

“Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude”, rekao je Mikuličić.

Kako se navodi, Praljak je, na primjer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli.

Na pitanje ko bi mogao da mu dostavi otrov u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu advokat Mikuličić kaže da svaki zatvorenik ima pravo na posjete i to rodbine, prijatelja, advokata i novinara, ali da u pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom.

“Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donijeti bilo ko, ako je riječ o predmetu koji ne reaguje na rentgenu. Ako je zaista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti”, kaže on.

Sudac je zabranio da se iznese čaša iz koje je Praljak pio.

‘Ja nisam ratni zločinac, odbacujem presudu’, kazao je Pralajk i nešto popio.

Praljku je, podsjetimo, djelimično je usvojena žalba, bio je sudionik udruženog zločinačkog poduhvata i potvrđena mu je kazna 20 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu danas je Jadranku Prliću potvrdilo prvostupanjsku presudu i osudilo ga na 25 godina zatvora.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net