Recent Posts

ZIMA NAS OKOVALA: Temperature u debelom MINUSU, prognoza za 3 mjeseca

ZIMA NAS OKOVALA: Temperature u debelom MINUSU, prognoza za 3 mjeseca

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH tokom dana se na području cijele zemlje predviđaju mraz i magla na sjveru i zapadu zemlje, a tokom dana pretežno sunčano…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Putovanja, Magazin” 28. 11. 2017. 11: 32…ZIMA NAS OKOVALA: Temperature u debelom  MINUSU, prognoza za 3 mjeseca…

Danas prije podne niska oblaćnost po kotlinama centralne i istočne Bosne. U većem dijelu zemlje pretežno vedro. Poslije podne i prema kraju dana, postupni porast oblačnosti, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima uvjetovat će pretežno oblačno vrijeme. Vjetar u Bosni slab južnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 7 stupnjeva C.

U Sarajevu prije podne pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana nešto sunčanije. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2 stupnja.

U ostalim krajevima umjereno do potpuno oblačno na istoku i jugoistoku ujutru i prije podne još ponegde sa snijegom. Vjetar slab i umeren, pre podne severozapadni, poslije podne jugoistočni.

Jutarnja temperatura od -5 stepeni C na sjeveru do 2 stepena C na jugu i istoku, a najviša dnevna od 3 do 7 stepena.

Prema izgledima vremena u narednih sedam dana, do 5. decembra, prognozira se da će u sredu jutro biti hladno sa slabim mrazem i maglom mestimično, tokom dana malo toplije, pre podne pretežno sunčano, u košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju posle podne naoblačenje sa severa i zapada, mestimično sa slabom kišom.

U Bosni i Hercegovini do kraja sedmice preovladavat će nestabilno vrijeme sa snijegom na planinskim područjima i sa kišom i susnježicom na nižim nadmorskim visinama. Veće količine padavina očekuje se u četvrtak (30.11.). U jutarnjim satima prognozira se slab do umjeren mraz. Jutarnje temperature zraka kretat će se od -8 °C do -3 °C u Bosni, a u Hercegovini i Krajini od -2 °C do 2 °C.

Maksimalne temperature zraka kretat će se između 1 °C i 8 °C u Bosni, a na jugu zemlje i do 12 °C.

U periodu od 4. do 8. decembra prema sinoptičkim kartama doći će do kratke stabilizacije vremena. Prestanak padavina pratit će i lagani rast temperature zraka. Pred kraj prognoziranog perioda očekuju se nove količine padavina. Padavine bi uglavnom mogle biti u obliku snijega. Veće količine sniježnih padavina očekuju se u Krajini i jugozapadnoj Bosni.

Januar

Prema prognozi, očekuje se blaži i malo suhlji januar. Ipak, srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrednostima u prosjeku višim za oko 0,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek…

U Sarajevu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4,6 stepeni.

Februar

U februaru je prognozirana srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, sa vrednostima u prosjeku višim za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosjek…

U Sarajevu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6,5 stepeni C.

Mart

I mart će biti blaži i malo suhiji, a srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrednostima u prosjeku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

U Sarajevu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepen C.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net