Recent Posts

PRVA POSJETA TURSKOG PREDSJEDNIKA GRČKOJ NAKON 65 GODINA

 Danas je udarna vijest u Turskoj  izjava Zamjenika premijera Republike Turske, Hakan Cavusoglu koji je saopćio  da će predsjednik Recep Tayyip Erdogan biti prvi turski predsjednik koji će posjetiti Grčku nakon  65 godina.
 
Cavusoglu je naglasio da će posjeta Erdogana Grčkoj doprinijeti unapređenju odnosa između dvije zemlje. Tokom posjete razgovaraće se o tri konkretna projekta- Pokretanju trajektne linije između Izmira i Soluna – Izgradnji brze željeznice između Istanbula i Soluna  i o projektu izgradnje mosta kod graničnog prelaza Ipsala.

“Posjeta našeg predsjednika Grčkoj koja će se dogoditi u narednim danima, biće na neki način i svojevrsna kruna posjeta na visokom nivou upriličenih u posljednje vrijeme. Postoje oblasti u kojima naša saradnja nije razvijena, iako se radi o susjednim zemljama. U cilju razvoja naših odnosa veoma važnim smatram bilateralne sastanke na visokom nivou”, rekao je Cavusoglu  koji je i rođen u Grčkoj.

Predsjednik Erdogan je kao premijer, posjetio Grčku u 2004. i 2010., ali ovo će  biti  prva posjeta jednog turskog predsjednika susjednoj zemlji nakon posjete  Celal Bayer koji je  posjetio  Grčku davne 1952.godine.

Turska i Grčka imaju historijat loših odnosa koji datiraju od stvaranja moderne Turske Republike na ruševinama Osmanskog carstva.

Grčka i Turska pridružili su se NATO-u u 1952., ali su odnosi otoplili tek u 1999. nakon razornih potresa koji su u roku od nekoliko sedmica pogodili dvije zemlje. Također su blisko sarađivale u migrantskoj krizi u 2015. kada je Grčka podržala sporazum EU i Turske o suzbijanju priliva migranata.

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net