Recent Posts

MLADIĆ I SRBIJA! Je li presuda Ratku, nova omča, i hoće li opet biti tužena za GENOCID

MLADIĆ I SRBIJA! Je li presuda Ratku, nova omča i hoće li opet biti tužena za GENOCID

 

 

Za šta je Mladić osuđen i kakve su posledice po Srbiju, ako ih ima? Kako je Bosna i Hercegovina već neuspešno tužila Srbiju za genocid, postavlja se otvoreno pitanje, da li će presuda Mladiću biti iskorišćena za novu reviziju tužbe…
BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Crna Hronika, Magazin” 24. 11. 2017. 00: 59-  MLADIĆ I SRBIJA! Je li presuda Ratku nova omča i hoće li opet biti tužena za GENOCID…
 
Haški tribunal osudio je juče nekadašnjeg glavnog komandanta Vojske Republike Srbije Ratke Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, zločina protiv čovJečnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja, navodi se u zvaničnom saopštenju Tribunala. Kako je Bosna i Hercegovina već tužila Srbiju za genocid, postavlja se otvoreno pitanje, da li će presuda Mladiću biti iskorišćena za reviziju tužbe.
 
Jučerašnje izricanje presude Ratku Mladiću prikucalo je je cIo region za TV, pošto je praktično predstavljalo epilog neuspešnog pokušaja međunarodne zajednice da kroz rad Tribunala pomiri zavađene narode na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Odlukom sudskog vIJeća, Mladić je osuđen za genocid i progon, istrebljenje, ubistvo i nehumano prisilno premeštanje na području Srebrenice 1995. godine, zbog progona, istrebljenja, ubistva, deportacije i nehumanog akta prisilnog premeštanja u opštinama širom BiH, takođe za ubistva, teror i protivpravne napade na civile u Sarajevu i oduzimanje talaca osoblja UN-a.Upravo to, što je osuđen za genocid na području Srebrenice, bilo je okidač za pitanje može li doći do revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.
 
Ne zaboravimo, kakve je tenzije na relaciji Beograd- Sarajevo izazvao prošlogodišnji pokušaj revizije, koju je inicirao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.
 
Reagujući na presudu Mladiću, predsednica Udruženja Majki Srebrenice Munira Subašić tvrdi da to udruženje, kako kaže, definitivno ima pravo da, nakon prvostepene presude Ratku Mladiću, tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono “u čemu su učestvovale”, preneo je Večernji list, u izdanju za BiH.
http://iBalkan.net
 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net