Recent Posts

MINI SAMIT u Sočiju: Lideri Turske, Rusije i Irana, očuvati teritorijalni integritet Sirije

MINI SAMIT u Sočiju: Lideri Turske, Rusije i Irana, očuvati teritorijalni integritet Sirije

Zemlje garantori su u zajedničkom saopćenju, objavljenom nakon samita, poručili da će nastaviti djelovati koordinirano u cilju smanjenja nasilja u ratom pogođenoj Siriji…

SOČI– objavljeno u kategoriji “Vijesti, Svijet,” 23. Novembar- 11: 58…MINI SAMIT u Sočiju: Lideri Turske, Rusije i Irana, očuvati teritorijalni integritet Sirije…

Lideri Turske, Rusije i Irana, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani sastali su se u Sočiju na trilateralnom samitu o Siriji, a najsnažnija poruka koju su poslale zemlje garantori je očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije…

Zemlje garantori su u zajedničkom saopćenju, objavljenom nakon samita, poručili da će nastaviti djelovati koordinirano u cilju smanjenja nasilja u ratom pogođenoj Siriji, a potvrđena je i snažna posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i jedinstvu te zemlje.

“Čelnici država su još jednom potvrdili snažnu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije. Također, naglašeno je da bilo kakva politička inicijativa u cilju smanjenja tenzija, uspostave nekonfliktnih zona i rješavanja sirijskog rata ne smije nanijeti štetu suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Lideri Turske, Rusije i Irana su naglasili da je potrebno poduzeti mjere da bi se intenzivirali napori kako bi bilo postignuto političko rješenje u Siriji.

Predložene su mjere poput brze, sigurne i neprekidne dostave humanitarne pomoći, oslobađanje zatvorenika i utvrđivanje identiteta nestalih osoba.

Usaglašena je podrška skorom Kongresu nacionalnog dijaloga kojim je predviđen i sastanak predstavnika Assadovog režima i opozicije.

– Erdoganova poruka –

Erdogan je poručio da su prioritet Turske političko jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije te da teroristički elementi, koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Turske, budu isključeni iz cijelog procesa.

Naglasio je da Turska neće pristati da bude dio razgovora o političkom rješenju koje predlaže skupina koja, kako je rekao, pokušava da podijeli Siriju, aludirajući na terorističku organizaciju PKK/PYD.

– Putinova poruka –

Putin je istakao da će samit doprinijeti jačanju teritorijalnog integriteta Sirije te dodao kako je teroristička organizacija ISIS poražena zbog napora Turske i Irana u borbi protiv terorizma.

– Rouhanijeva poruka –

Rouhani je naglasio da su tri zemlje saglasne o pitanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i jedinstva Sirije, napominjući da je sastanak u Sočiju važan korak prema okončanju krize u Siriji.

Glavna tema sastanka u Sočiju je bila aktuelna situacija u Siriji i mirovni proces koji se vodi i Astani, a s posebnim osvrtom na implementaciju dogovora o uspostavi zona deeskalacije u četiri sirijske regije.

izvor: Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net