Recent Posts

Rasim Ljajić: Očekivana presuda Mladiću

Rasim Ljajić: Očekivana presuda Mladiću

“Ovom presudom će porodice žrtava vjerovatno dobiti djelimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra”, kazao je Rasim Ljajić…

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Magazin, Crna Hronika” 22. 11. 2017. 19: 57–  Rasim Ljajić: Očekivana presuda Mladiću…

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da presuda Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima…

Rasim Ljajić je u izjavi za medije podsjetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima spominjao kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.

“Ovom presudom će porodice žrtava vjerovatno dobiti djelimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra”, kazao je Rasim Ljajić.

Dodao je da se “nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”.

“Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podjeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina”, ocjenio je Ljajić.

Istakao je da “bez obzira na što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu vjerovatno biti povećane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi je imperativ za sve države i narode regiona, i moramo učiniti sve da spriječimo novi talas etničkih netrpeljivosti”.

Prilog pripremili Senad Senko Župljanin i redakcija http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net