Recent Posts

JUTROS ZA DORUČAK: “Bosanci i Turci na hranu gledaju na sličan način”

JUTROS ZA DORUČAK: “Bosanci i Turci na hranu gledaju na sličan način”

 

ISTANBUL- SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Magazin, Recepti” 22. 11. 2017. 06: 07– JUTROS ZA DORUČAK: “Bosanci i Turci na hranu gledaju na sličan način”…

Uvijek smo na ideji da se promovišu originalni turski i bosanski proizvodi, zdrav način života, ali i prehrambena industrija, koja donosi izuzetne prihode.

Kebab, doner, burek, baklava, kadaif, halva…toliko je puno asocijacija kada se spomene turska kuhinja, koja je s razlogom svrstana među najboljim i najukusnijim na svijetu. Baš kao i sama turska kultura, njena kuhinja se ogleda u spoju istoka i zapada. Ako razmislimo samo koliko je plemena, naroda i carstva prešlo preko njene teritorije onda ne treba da nas čudi odakle tolika raznolikost. Neka je svako od tih istorijskih putnika ostavio po jedan recept, ukus ili začin dobija se prava gastro bogatstvo.

U pogledu poljoprivrede Turska je najrazvijenija zemlja u Evropi a na svjetskom nivou zauzela je 7. mjesto. Ona je među pet proizvođača u svijetu po proizvodnji : čilija, bibera, plavog patlidžana, krastavca, luka, lješnika, boranije, meda, maslina, ovčijeg mlijeka, paradajiza, lubenice, dinje, pistaća, oraha, smokava i šećerne repe. Među žitaricama najviše se proizvodi pšenica, ječam i kukuruz.

Turska je rijetka zemlja koja posjeduje sve i ona savrseno zna kako da iskoristi svoja prirodna bogatstva. I upravo zbog izuzetno bogatog obradivog zemljišta i umjerene klime Turska je u stanju da sama proizvodi većinu neophodne hrane, sastojaka i začina, a to je ono što garantuje svježinu i izvanredan ukus hrane. Turci vole da osjete osnovni ukus hrane, a činjenice da imaju izbor uvijek svježeg i neprskanog nemaju potrebu da menjaju ukus dodavanjem nepotrebnih začina i soseva. U Turskoj paradajiz i dalje ima ukus paradajiza a jagnjetina ukus jagnjetine…

Kebab na turskom znači ćevap, a odnosi se na razna mesna jela sa roštilja. Turska kuhinja poznaje nekoliko desetina vrsta kebaba, u zavisnosti od načinja pripreme mesa, i skoro svaka regija u Turskoj ima svog predstavnika. Kebab je dio turske tradicije, kao što je to kod nas “sarajevski, pazarski, banjalučki, travnićki ćevap” a datira još iz vremena kada su turska nomadska plemena učila da peku meso na otvorenoj vatri.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net