Recent Posts

Astronomi u trci za MISTERIOZNIM OBJEKTOM zalutao u SUNČEV SISTEM

Astronomi u trci za MISTERIOZNIM OBJEKTOM zalutao u SUNČEV SISTEM

Prvi put u zabeleženoj Historiji, međuzvjezdani posetilac je prošao kroz Sunčev sistem. Svemirski kamen A/2017 U1 širok je oko 400 metra, a astronomi širom svijeta se utrkuju kako bi ga proučili prije nego što nestane brzo kao što se i pojavio, piše “Njujork tajms”…

Istanbul: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Globus, Magazin,Tehnologija” 22. 11. 2017. 06: 37–Astronomi u trci za MISTERIOZNIM OBJEKTOM zalutao u SUNČEV SISTEM

– Nikada nismo videli ništa slično– kaže Rob Verik, istraživač Instituta za astronomiju Univerziteta Havaji.

Verik je 19. oktobra, pregledajući slike sa teleskopa na otoku Maui, otkrio neobični objekat. Prvo je mislio da je u pitanju jedan od objekata blizu Zemlje, ali je potom shvatio da njegovo kretanje nema smisla. Kretao se mnogo brže od bilo kog asteroida ili komete koje je ikad vidio.

Ubrzo je shvatio da ovo nebesko tijelo nije iz Sunčevog sistema.

– Toliko se brzo kretao da ga Sunce nije moglo uhvatiti u svoju orbitu– istakao je Verik.

Nakon što je obavestio svoje kolege u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), Verik je podijelio otkriće sa istraživačima Centra za male planete, koji prati objekte u našem solarnom sistemu.

– Nisam očekivao da vidim ovako nešto u svojoj karijeri, iako smo znali da je to moguće i da takvi objekti postoje – izjavio je Dejvid Farnoća, navigacioni inženjer NASA- inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje pri Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Astronomi su ranije predvideli mogućnost takve pojave, ali je ovo prvi put da je ona i zabelježena, ukazuje “Njujork tajms”.

Poslednjih dana Farnoća je pokušavao da izračuna neobičnu putanju objekta.

– Očigledno je da ima hiperboličnu orbitu– kaže on.

To znači da je putanja otvorena na kraju, umjesto eliptičnog oblika poput objekata u Sunčevom sistemu, što dalje ukazuje da je misteriozni objekat došao van našeg solarnog sistema, kao i da će ga napustiti.

Objekat A/2017 U1 najviše se približio Suncu 9. septembra, na udaljenosti od oko 37 miliona kilometara. Proletio je pored naše zvijezde brzinom od 88 km u sekundi, da bi 14. oktobra prišao Zemlji na udaljenosti od 24 miliona km. Pored “trećeg kamena od Sunca” prošao je brzinom od oko 60 km/sec.

– Ovo je tri puta brže od prolaska letelice “Novi horizonti”, koja je prošla pored Plutona 2015.- istakao je Farnoća.

Objekat se sada kreće brzinom od 40 km/sec, a Sunčev sistem napustiće krećući se 26 km u sekundi. Ovo je brže od trenutne brzine letelice “Vojadžer 1”, koja je prva ušla u međuzvezdani svemir u avgustu 2012, podseća “Njujork tajms”…

izvor:Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net