Recent Posts

OPASNA IGRA I RIJEČI UVREDE ZA BOŠNJAKE U TURSKOJ

OPASNA IGRA I RIJEČI UVREDE ZA BOŠNJAKE U TURSKOJ

Oglasio Hidayet Tutkoglu predsjednik Turske Košarkaške Federacije i prvi savjetnik Predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana… 

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region,Magazin, Kultura” 20. 11. 2017. 22: 52- OPASNA IGRA I RIJEČI UVREDE ZA BOŠNJAKE U TURSKOJ…

Nakon sinoćnog sportskog programa na Beyaz TV  u Turskoj se desio presedan koji se ne pamti.  Rasim Ozan Kütahyali, novinar, pisac i kolumnista u TV sportskoj emisiji izgovorio rečenicu u smislu  “pogrdne izreke” koja se vezuje samo za Bošnjake.  Svi Bošnjaci i ne samo oni, revoltirni su pa je danas u toku dana, došlo je do mnogobrojnih  reakcija od istih. Nakon ovakve rečenice regovali su svi, prvo derneci u Turskoj (udruženja) Bošnjaka i Balkana i običn narod Turske koji osudjuju ovakve izjave.

Prvi se javno  oglasio Hidayet Tutkoglu predsjednik Turske Košarkaške Federacije i prvi savjetnik Predsjednika Republike Turske Redžep Tajip Erdoan ,koji je  kazao: “Ovakve izjave su rasističke, provokativne, prezirujuće, pune mržnje i uvreda. Ovakve riječi suprotne su našim djelima, uvjerenjima , religiji i našoj naciji, Turskoj. Kao Bošnjak osudjujem i smatram da se ovakve izjave moraju javno osuditi i pozivam pravosudne organe da djeluju istog časa”

Izmedju ostalog u svim javnim osudama se naglašava da se ovakve izjave moraju javno osuditi kao i da je nekom stalo da u ovom momentu naruši dobre i prijateljske odnose izmedju Turske i Bosne i Hercegovine kao i tradicionalno  prijateljstva Bošnjaka i Turaka.

Saffet Sandžakli- Bošnjak, ugledni bivši fudbalski turski reprezentativac, (igrao za tri velika istanbulska tima Fenerbahče, Bešiktaš i Galatasaray) a danas  drugi čovjek u moćnoj MHP partiji, povodom iste izjave kazao je: “On je nečastan čovjek. Takve ljude treba ukloniti iz ovog društva. Ovo se neće samo završiti sa izvinjenjem. Pravosudni organi moraju reagovati a On ne može više raditi posao koji je radio.”

Reagovala su i tri košarkaška reprezentativca porijeklom Bošnjaci, Osman Cedi, Birkan Batuk i Semih Erden, osuđujući pogrdne riječi koji je izgrovorio Rasim Ozan Kütahyali. Jedinstven stav je da se svi gnušaju i osudjuju  na svaki mogući način. U njihovim izjava se naglašava da su oni  turski košarkaški reprezentativci, da su ponosni što nose nacionalni dres, da su ponosni na svoj “mjesec i zvijezdu”, da su ponosni Turci koji  su rođeni u Sandžaku ili u Bosni I Hercegovini ili su im roditelji došli kao muhadžeri i prognanici u Tursku…Ali ponosni su i na svoju Bosnu i Hecegovinu, najčistiju i najljepšu zemlju dobrih i poštenih ljudi koja je izašla ponosna iz rata i agresije a za sve njih ima posebno mjesto u njihovim srcima.

U toku večernjih sati došlo je do velikog protesta ispred Beyaz TV gdje je veliki broj Bošnjaka z Istanbula protestom tražili da se reaguje na izgovorene riječi od strane danas najomržnijeg koluimniste Rasim Ozan Kütahyali… po saznjaniim regionalnog portla http://iBalkan.net   isti je otpušen sa posla i nije više uposlenik Beyaz TV kuće…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net