Recent Posts

Bošnjaci obilježavaju nacionalni praznik Dan Sandžaka

Bošnjaci obilježavaju nacionalni praznik Dan Sandžaka

Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

NOVI PAZAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Kultura” 20. 11. 2017. 15: 52- Bošnjaci obilježavaju nacionalni praznik Dan Sandžaka…

Širom Regiona a posebno u Novom Pazaru, kao i ostalim mjestima Sandžaka, danas se obilježava Dan Sandžaka, javlja regionalni portal http://iBalkan.net

Dan Sandžaka je jedan od blagdana koji Bošnjaci u Srbiji obilježavaju kao zvanični praznik.

Povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, u Novom Pazaru će biti održano niz kulturnih manifestacija. U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) večeras će biti održana svečana sjednica vijeća i promocija knjige “Katarza” Šerifa Šabovića.

U utorak, 21. novembra u Glavnom uredu BNV-a bit će održani Sandžački književni susreti (SAKS) na kojima će ovogodišnjem laueratu, piscu iz Sjenice Muratu Baltiću, biti uručena nacionalna književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”.

Povodom Dana Sandžaka i godišnjice Odreda izviđača “Sandžak” u Kulturnom centru Novog Pazara u srijedu će biti upriličena dodjela nagrada. U okviru kulturnih događaja za Dan Sandžaka u subotu će biti održana i i promocija knjige Tarih, autora Safeta Hadrovića Vrbičkog.

U sandžačkim općinama Dan Sandžaka je neradni dan. Na zgradama lokalnih samouprava sa bošnjačkom većinom, škola i bošnjačkih institucija na ovaj datum ističe se bošnjačka nacionalna zastava.

Nacionalni blagdani sandžačkih Bošnjaka su: Dan bošnjačke nacionalne zastave, Dan Sandžaka i Dan sjećanja. Osim ovih, kao tradicionalni vjerski i kulturni blagdani slave se i Ramazanski i Kurban- bajram.

Bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), zvanično Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji od 2004. i 2005. godine, a potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net