Recent Posts

Jutros turski doručak, najveličanstveniji na planeti zemlji

Vikendom doručci turskih famijija  traju satima. Doručkuje se kod kuće ili se ide u restorane koji su poznati upravo po svojim jutarnjim jelovnicima. A najbolji doručak poslužuje se na aziskoj strani grada na jednom od sedam brda Čamlice, gradu koji spaja dva kontinenta, koji je poznat po svojoj kulturi doručka. U Istanbulu u Kadikoyu  postoji i cijela ulica u kojoj su samo restorani koji poslužuju doručak.

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Magazin, Recepti” 17. 11. 2017. 08: 27- Jutros turski doručak, najveličanstveniji na planeti zemlji…

Možda i znate kako se u nekim zemljama jede više slatki doručak, na primjer, marmelada i med na hljebu i voće. A negdje slani, na primjer sir i povrće. Negdje su važni proteini i jedu se jaja sa šunkom, dok su drugdje važniji ugljikohidrati i jede se cornflakes ili muesli.

U Turskoj se za doručak jede sve ovo. I više! Turski doručak uključuje: kruh, maslac, marmeladu, med, masline, rajčice, krastavce, sir, kajmak, jogurt, nareske, jaja (obično vrsta omleta s povrćem ili kobasicama) i čaj. Da, sve ovo.

Naravno da će vam se svidjeti sami predlog regionalnog portala http://iBalkan.netjer se ovako stigne doručkovati svaki dan.

Osim što je važno da se za doručak posluže razne namirnice, važno je i da svaka od njih bude u više vrsta. Različite vrste hljeba i peciva poput bureka i pogače, različite masline (zelene, crne, pikantne), više vrsta sireva (uključujući i prženi sir). Poseban specijalitet je menemen: omlet s pirjanim lukom, rajčicama i paprikama. Naravno, tu je i još jedno jelo s jajima – jaja na oko sa suđukicama (sucuk na turskom).

Za slatku stranu doručka zaduženi su med i marmelade koje se odlično kombiniraju sa sirevima i kajmakom (kaymak na turskom). Omiljen je i pekmez, koji nije marmelada kakvu mi znamo, nego se radi o ekstraktu grožđa pomiješanim s tahinijem odnosno pastom od sezama. Okus je pomalo orašast, kao neka neobična, voćna Nutella.

A, iako Tursku uvijek povezujemo s kavom, za doručak se poslužuje čaj, jaki crni čaj. Zapravo, turska riječ za doručak je ”kahvaltı” što znači ”prije kave”.

Na kraju moramo zaključiti da nije čudno da je čuveni kuhar Anthony Bourdain svoju emisiju o Istanbulu započeo upravo doručkom. Nađete li se ikad u Turskoj obavezno se raspitajte gdje ćete naći najbolji doručak. Doručkovat ćete poput kraljeva, sigurni smo u to.

Jutros turski doručak, najveličanstveniji na planeti zemlji

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net