Recent Posts

Dodik: Opća nekultura, “kafanske priče“ i metode kojima manipulira

Ono po čemu će vjerovatno ostati upamćen kada, na ovaj ili onaj način, okonča svoju političku karijeru, nisu veće plaće i uređenije društvo već način na koji je komuniciranje sa biračima i političkim protivnicima spustio na nivo “kafanske priče“.

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Magazin, Kultura” 17. 11. 2017. 08: 27- Dodik: Opća nekultura “kafanske priče“ i metode kojima manipulira…

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik promijenio je mnoge stvari tokom posljednje decenije otkako vlada RS-om, ali ništa što bi građanima donijelo bolji život.

Ono po čemu će vjerovatno ostati upamćen kada, na ovaj ili onaj način, okonča svoju političku karijeru, nisu veće plaće i uređenije društvo već način na koji je komuniciranje sa biračima i političkim protivnicima spustio na nivo “kafanske priče“. Iako običnim građanima koji se ne slažu sa Dodikovim stavovima njegov način komuniciranja djeluje agresivan, primitivan i nekontrolisan, činjenica je da se iza tog nastupa krije dobro promišljena taktika koja će ostaviti velike posljedice na bh. društvo.

Analizom Dodikovih istupa, postaje očigledno da on koristi tri isprobane taktike od kojih neke potiču još iz starih propagandnih uputa sovjetskog KGB-a.

Prva taktika je napad na nepodobne medije i njihova delegitimizacija. Sarajevski mediji, Soroševi plaćenici i slično su samo neki od epiteta kojima Dodik proziva medija pri čemu kod svojih glasača stvara odbojnost prema izvorima informacija koji ne idu njemu u korist čime se zaštitio od svake kritike. Otišao je i korak dalje pa napada svaki izvor informacija koji u medijima o njemu nešto loše kaže pri tome nazivajući ih imenima za koje smatra da će kod njegove glasačke baze stvoriti najveći stepen odbojnosti. Najsvježiji su primjeri svakako njegove izjave da mu ne mogu suditi sudije muslimani, ili izjava da su “ljudi iz Sarajeva zadojeni starom tradicijom muslimana na ovim prostorima da djeluju po sistemu kadija te tuži, kadija ti sudi“ pri čemu je indirektno prizvao i sjećanje na Osmansko carstvo koje inače nema pozitivne konotacije u historiji koju proučavaju đaci u RS-u.

Treća metoda koju je Milorad Dodik doveo do savršenstva je takozvano “trolanje“, odnosno davanje izjava i povlačenje poteza koji za jedini cilj imaju da uvrijede i naljute političkog i svaku drugu vrstu protivnika.

– Dodik je majstor u trollingu i on to koristi u ne samo načinu na koji se ophodi prema oponentima, već se tako ophodi i prema ženama, medijima, sveukupno koristi taj način diskursa. Način komunikacije koji je on uveo je apsolutno proširio okvir prihvatljive komunikacije i rekao bih približio ga dnu. Nemate kulturne komunikacije s njim, i mislim da je to prihvatljivo određenom dijelu izbornog tijela i u mnogo čemu se vidi sličnost Dodika sa Trumpizmom jer Dodik sa gnušanjem odbija političku korektnost – pojašnjava Huskić.

Primjera za ovo je mnogo. Jedan od svakako najpoznatijih je komentar Milorada Dodika kada je gostovao u emisiji Aleksandra Stankovića. U jednom trenutku u emisiju se uključio Bakir Hadžiomerović, nekadašnji urednik emisije 60 minuta koja je bila emitirana na Federalnoj televiziji.

Sarkastično komentarišući da je u Teheranu pao snijeg pri čemu se iza njega nalazila slika Sarajeva pokrivenog snijegom, Hadžiomerović je na šaljiv način podsjetio na Dodikove izjave o Sarajevu kao Teheranu.

– Šta vi imate protiv Teherana? Teheran je lijep grad. Jeste li vi bili tamo? Ima manje džamija nego što ima u Sarajevu – kazao je Dodik.

Na komentar Stankovića da to nije mjera da li je grad lijep ili nije, Dodik nastavlja da je njemu to mjera ljepote.

– On je jedan obični kreten s kojim ja ne želim razgovarati. Vi meni ovdje podvaljujete, on nije relevantan čovjek. On je jedan obični lažov – kazao je Dodik odbijajući da razgovara sa Hadžiomerovićem.

Na jednoj od nedavno održanih sjednica Narodne skupštine RS-a kada je Dodik odgovarao na pitanja zbog čega je odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, predsjednik RS-a je “trolao“ zastupnike opozicije.

– Koji vam je đavo? Šta ste stalno ljuti? Da vam žena nije nešto uradila? Nije je li, eto odlično. Zašto vi ovdje sjedite, ja bih molio da mi objasnite, pozivam vas na piće u restoran – kazao je Dodik jednom od zastupnika, i u svađama koje su nastupile potpuno se izgubio razlog sazivanja sjednice tako da je predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović odredio pauzu.

 

izvor: Agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net