Recent Posts

BEOGRAD: Amerikanci razočarani presudom, na Britance i Turke svi zaboravili

Britance i Turke svi zaboravili, Iste noći, tokom paljenja američke i njemačke ambasade, kao i nedelju dana kasnije, dogodilo se još nekoliko incidenata. Kamenovane su ili su odnijeti grbovi sa ambasada Hrvatske, Slovenije, Turske i Velike Britanije. Međutim, za ove napade niko do sada nije odgovarao…

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus, Magazin, Crna Hronika” 17. 11. 2017. 05: 57- BEOGRAD: Amerikanci razočarani presudom, na Britance i Turke svi zaboravili…

Osuđeni su mladići koji su bili u gomili koja je palila i kamenovala Ambasadu, međutim, oni koji su iz vrha vlasti i policije naredili da se snage bezbjednosti povuku, što je omogućilo demonstrantima da nesmetano dođu do Ambasada i spale ih, kada je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, još nisu procesuirani.

Za paljenje predstavništva SAD u Beogradu 2008, Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović osuđeni su na šest mjeseci zatvora, uslovno na dve godine, dok je Milan Tomaš osuđen na pet mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine. Ostali optuženi su oslobođeni uslijed nedostatka dokaza.

Ova presuda izazvala je nezadovoljstvo Ambasade SAD u Beogradu, gdje ističu da je teško shvatiti kako je ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu…

“Primili smo na znanje presudu koju je donio Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od optuženih, od kojih je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu. Prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin je odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka prije napada”, navode u saopštenju iz Ambasade SAD.

Oni dodaju i da odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, te napominju da se još uvijek ne postupa po slučaju koji je tužilaštvo podnijelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju ove godine.

Protiv visokih policijskih oficira je u stvari trebalo da bude poveden pravi proces za paljenje diplomatskih predstavništava tokom mitinga “Kosovo je Srbija”. Javna je tajna da su pojedinci iz tadašnjeg vrha države naredili povlačenje policije i Žandarmerije sa obezbeđenja američke ambasade, što je omogućilo demonstrantima da dođu do nje i zapale.

Poslije slučaja ubistva braće Bitići, paljenje američke ambasade je najveći kamen spoticanja u odnosima SAD i Srbije, a stručnjaci upozoravaju da će američke vlasti insistirati do kraja da svi odgovorni za to budu procesuirani i osuđeni.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net