Recent Posts

Jutros za doručak “Turske Mantije” sa Bosfora

Jutros za doručak “Turske Mantije”  sa Bosfora

İstanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recepti” 15. 11. 2017. 07: 02- Jutros za doručak “Turske Mantije” sa Bosfora…

Ali i sad kad se sjetim prijatnog vjetra sa Bosfora koji se neprekidno osjeća i ublažava dane, shvatam da je Istanbul kao početi jutro uz dobar doručak sasvim OK…

Jutros za doručak “Turske Mantije” na Bosforu ili orginalno “Manti” treba probati i osjećati slast orijenta…

Manti zauzimaju važno mjesto u istočnjačkoj kuhinji, a riječ je o posebnom tijestu punjenom začinjenom mješavinom mesa koje se ili kuha ili priprema na pari. Postoje brojne varijacije u smislu oblika, veličine i načina serviranja, a najcjenjenije mante u Turskoj nazivaju se Kayseri mantisi.

Ove su manti vrlo malene pa u određenim dijelovima Turske čak postoji običaj da kada se par zaruči, majka mladoženje posjećuje mladu koja joj mora pripremiti jelo. Što su pripremljene manti manje, to se mlada smatra vještijom u kuhinji. Kayseri mantisi se serviraju prelivene jogurtom, lukom (karameliziranim s rajčicom) i začinima.

Turske mantije ili Mantı, punjenje okruglice s mljevenim mesom, specijalitet su turske kuhinje. Mantije ili klepe vole svi. U beskrajnom bogastvu turske kuhinje, mantije- mantı, su jelo koje je broj jedan na ovim prostorima.

Prvi pisani recepti za mantije datiraju još od vremena prije Osmanlija i u njma se navodi da su pripravljene od jedne jufke, bez nadjeva ,  kuhane ili pečene, i bile su različitih veličina . Medjutim, u receptima iz vremena Otomanskog carstva, sredinom 15. stoljeća, več  nalazimo  recepte  za Manti koje su punjene sitnom janjetinom, i služe se prelivene jogurtom pomiješanam sasjeckanim bijelim lukom posute sumacom. Danas u vrijeme moderne turske kuhinje, Mantije  su obično punjene mljevenim mesom i lukom,  prelivene jogurtom i bijelim lukom, a prelijevaju se sa istopljenim malacem sa  crvenom paprikom u prahu i posute sa sumac i /  sušenom mentom .

Donosimo vam detaljan recept kako da ih napravite tako da vam ispadnu prosto savršene.

Potrebni sastojci:

3 čaše brašna
2 kom jaja
1 kašika soli
1 čaša vode

Smjesa za punjenje:

250 grama mljevenog mesa
1 narendani luk
Pola kašike bibera
1 kašika soli

Smjesa za sos:

2 čehna bijelog luka
Jogurt
Crveni biber ili čili
1 kašika margarina

Kada su sve mantije spremne prokuhati vodu i posoliti po želji. Dodati mantije i pustiti da se kuhaju 10-15 minuta. Kada su mantije skuhane pripremiti sos, a mantije izvaditi iz vode (znat ćete da su skuhane onda kada se dignu na površinu).

U jogurt dodati narendani bijeli luk i politi po mantijama a na jogurt dodati istopljeni margarin sa crvenom paprikom u prahu- ko voli može tucana ljuta paprika.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net