Recent Posts

Razorni potres na iransko- iračkoj granici, mnogo stradalih

Razorni potres na iransko- iračkoj granici, mnogo stradalih

TEHERAN, BAGDAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Svijet, Crna Hronika” 13. 11. 2017. 09: 02… Razorni potres na iransko- iračkoj granici, mnogo stradalih… razoran zemljotres u Iranu i Iraku, više od 200 mrtvih, 2.800 povređenih…

Najmanje 214 osoba je poginulo, a oko 2.800 je povređeno u snažnom zemljotresu na iransko- iračkoj granici. Veliki broj kuća i zgrada je oštećen ili uništen, kao i bolnice, pa povređeni moraju da putuju u susjedne gradove. Gradovi bez električne energije. Zabelježeno više od 50 naknadnih potresa. Mediji različito izvještavaju o tome koje je jačine bio zemljotres: Od toga da je bio 6,5 jedinica Rihtera, pa do 7,5…

Spasioci su cijelu noć izvlačili tijela unesrećenih stanovnika u gradovima koje je zemljotres pogodio.

Motajba Nikerdar, zamjenik guverenera iranske granične provincije Kermanšah, rekao je da će broj žrtava vjerovatno rasti.

– Ispod ruševina se nalazi još ljudi. Nadamo se da broj povrijeđenih i mrtvih neće puno rasti, ali će rasti – rekao je.

Blizu 100 žrtava je u gradu Sarpol-e Zahab, 15 kilometara od granice. Glavna bolnica u gradu je pretrpjela popriličnu štetu, te medicinski radnici nisu mogli da pruže pomoć povrijeđenim građanima, javila je iranska državna televizija.

Nekoliko gradova iz obje države je ostalo bez struje, a stanovništvo je, uprkos hladnom vremenu, noć uglavnom provelo na ulici i u parkovima, iz straha od novih potresa.

Iranski seizmiološki centar je saopćio da je nakon ovog zemljotresa registrovano još 50 manjih, te da se očekuje još. Zvaničnik iranskog Crvenog polumjeseca rekao je da više od 70.000 ljudi treba hitno sklonište.

Na iračkoj strani najveću štetu je pretrpio grad Darbandikan.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net